Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

«Όχι» άσυλο στους μετανάστες είπαν οι Ελβετοί με δημοψήφισμα




Οι Ελβετοί τάχθηκαν σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της αυστηροποίησης του νόμου για το άσυλο, που τέθηκε σε ισχύ το φθινόπωρο. 

Τα μέτρα αυτά εγκρίθηκαν από το 79% των Ελβετών, σύμφωνα με ένα άθροισμα των αποτελεσμάτων από τα καντόνια της χώρας, το οποίο μετέδωσαν τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης. Δύο ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν στους εκλογείς σε ομοσπονδιακό επίπεδο: η έγκριση ή όχι του νόμου για την αυστηροποίηση του ασύλου και η εκλογή των μελών της κυβέρνησης από το λαό και όχι πλέον από το Κοινοβούλιο. Όσον αφορά την εκλογή της κυβέρνησης από το λαό και όχι από το Κοινοβούλιο, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση απορρίφθηκε από περισσότερο από το 76% των ψηφισάντων. 


Το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του νόμου για το άσυλο ζητήθηκε από μια επιτροπή αντιτιθέμενων στο νόμο που πήρε το προσωνύμιο «Stop exclusion» (Σταματήστε τον αποκλεισμό). Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η επιτροπή κατήγγειλε αυτό «το επικίνδυνο αποτέλεσμα για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων» και εξέφρασε λύπη για «τις ολέθριες και σε ορισμένες περιπτώσεις μοιραίες συνέπειες που θα έχει για τους αιτούντες άσυλο και για τους πρόσφυγες»!!!

Αυτή τη στιγμή περίπου 48.000 βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου στην Ελβετία, Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 28.631 νέες αφίξεις το 2012, έναν αριθμό-ρεκόρ από το 1999. Μόνο το 11,7% των αιτούντων πήραν άσυλο το 2012, έπειτα από χρόνια στην αναμονή.