Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Σε δημοπρασία έγγραφα που φαίνονται να ήταν του Ρούντολφ Ες



Ο αμερικανικός οίκος δημοπρασιών Alexander Historical Auctions βγάζει σε δημοπρασία, με αρχική τιμή τα 750.000 δολάρια, έγγραφα που ισχυρίζεται ότι απεστάλησαν από την Ευρώπη και ανήκαν σίγουρα στον Ρούντολφ Ες. Σύμφωνα με τον οίκο, πρόκειται για το σημαντικότερο αρχείο για τον πόλεμο που προσφέρεται προς πώληση για ιδιωτική συλλογή. Περιλαμβάνει επιστολές, χειρόγραφες σημειώσεις,  ημερολόγιο του Ες και, όπως υποστηρίζει ο οίκος, στα έγγραφα αυτά βρίσκεται και η ιδιόγραφη πρόταση ειρήνης με όλους τους όρους, την οποία ο Ες παρέδωσε στον Άγγλο Υπουργό Εξωτερικών Λόρδο Σάιμον.

Ακόμη, από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ότι ο Ες θεωρούσε τη θέση της Αγγλίας απελπιστική, εξήρε την πολεμική αεροπορία της Γερμανίας αλλά και τα U boat, και απηύθυνε προειδοποιήσεις προς τη Μ. Βρετανία. 

Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι σε ένα από τα έγγραφα φαίνεται ο Ες να αναφέρεται στην «πρόταση ειρήνης του Φύρερ προς τους Βρετανούς»! Ακόμη, ο ίδιος φαινόταν πεπεισμένος ότι η άφιξή του στην Αγγλία θα έπειθε τους Βρετανούς για την ειλικρίνεια της προσφοράς του Χίτλερ και ότι έτσι θα δινόταν ένα τέλος στις μεταξύ τους εχθροπραξίες. 


Δεδομένης της απροθυμίας των νικητών και ιδιαίτερα των Βρετανών να αποκαλυφθεί η αλήθεια σχετικά με την «υπόθεση Ες» κι ακόμη περισσότερο δεδομένων των προσπαθειών τους να την κρατήσουν καλά κρυμμένη, είναι φυσικό να εγείρονται ερωτήματα ως προς τη γνησιότητα των εγγράφων αυτών. Είναι γνήσια ή πρόκειται για απάτη ή ακόμη και για κάποιο προπαγανδιστικό τέχνασμα; 


Οι υπεύθυνοι του οίκου δημοπρασιών, πάντως, ισχυρίζονται ότι είναι γνήσια, είναι ιδιόγραφα και υπογεγραμμένα από τον Ες και πολλά από αυτά γραμμένα την ώρα που συνέβαιναν τα γεγονότα που καταγράφουν. Επίσης, ότι σ’ αυτά αποκαλύπτονται οι σκέψεις τού Ες για την αποστολή του και την αποτυχία της. Επίσης, ο οίκος επικαλείται πόρισμα του Γενικού Αρχείου του Κράτους της Γερμανίας, το οποίο ήλεγξε μέρος του αρχείου και βεβαιώνει ότι ό,τι ελέγχθηκε «είναι σίγουρο ότι είναι γνήσιο»..

Ristorante Verona