Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία τού Ρούντολφ Ες



Το Σάββατο 7/9/2013, ο βρετανικός Τύπος (The Independent, Daily mail κ.ά.) δημοσίευσε είδηση σύμφωνα με την οποία η Σκότλαντ Γιαρντ, από το 1989 ήδη, γνωρίζει τα ονόματα των Βρετανών πρακτόρων που δολοφόνησαν τον Ρούντολφ Ες στη φυλακή τού Σπαντάου, στο Βερολίνο, στις 17.8.1987, προκειμένου να μην αποκαλύψει «μυστικά από τον πόλεμο», αλλά η Εισαγγελία τής ζήτησε να μην προχωρήσει τις έρευνες και έτσι «έκλεισε» την υπόθεση και την έθεσε στο αρχείο. 


Η είδηση βασίζεται σε μία έκθεση της αστυνομίας, που διέρρευσε πρόσφατα. Η έκθεση συνετάχθη δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Ες και σ’ αυτήν αναφέρεται ότι διεξαγόταν έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ενός Βρετανού χειρουργού ότι ο Ες είχε δολοφονηθεί από Βρετανούς πράκτορες. Πρόκειται για τον στρατιωτικό χειρουργό Χιου Τόμας (Hugh Thomas) που είχε υπηρετήσει στη φυλακή τού Σπαντάου και είχε γνωρίσει τον Ες. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έκθεση, ο Τόμας γνώριζε τα ονόματα των δύο δολοφόνων και τα αποκάλυψε και στον συντάκτη της έκθεσης, αξιωματικό της αστυνομίας Χάουαρντ Τζόουνς (Howard Jones). Στην 11σέλιδη έκθεσή του, ο τελευταίος αναφέρει ότι ο χειρουργός τού εκμυστηρεύθηκε ότι τα ονόματα των πρακτόρων φονιάδων τού τα αποκάλυψε ένα πρώην μέλος της SAS. Επίσης, ότι οι δυο φονιάδες μπήκαν στη φυλακή μεταμφιεσμένοι σε Αμερικανούς στρατιώτες. 


O Τζόουνς γράφει: «Ο κ. Τόμας πληροφορήθηκε ότι δύο δολοφόνοι οι οποίοι εκτελούσαν εντολές της βρετανικής κυβερνήσεως πήγαν στο Σπαντάου προκειμένου να δολοφονήσουν τον Ες ώστε να προλάβουν την αποφυλάκισή του και την αποκάλυψη από αυτόν μυστικών που αφορούσαν τη συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης του Τσόρτσιλ»! 


Ο Τζόουνς στην έκθεσή του προτείνει να εξετασθούν οι δύο φερόμενοι ως δολοφόνοι, καθώς επίσης και άλλοι μάρτυρες ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση πλήρως. 

Οι ισχυρισμοί τού χειρουργού Τόμας αλλά και η έκθεση του αστυνομικού Τζόουνς ήταν αυτοί που οδήγησαν τη Σκότλαντ Γιαρντ να αρχίσει, τον Μάιο του 1989, έρευνα για τις συνθήκες θανάτου τού Ες. Όμως, σε έξι μήνες η έρευνα διεκόπη απότομα αφού η Εισαγγελία θεώρησε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία και έκλεισε την υπόθεση. 


Όπως είναι πλέον γνωστό, το 1987 ο Ες θα απελευθερωνόταν αφού η Σ. Ένωση είχε αλλάξει στάση και ο Γκορμπατσόφ είχε δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να απελευθερώσει τον Ες και για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και στο πλαίσιο διευθέτησης των εκκρεμών ζητημάτων τού Β’Ππ, χωρίς την οποία η επανένωση του Βερολίνου και της Γερμανίας δεν θα ήταν δυνατή. Η προοπτική αυτή είχε προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση στη βρετανική κυβέρνηση που αντιμετώπιζε τον κίνδυνο, αν ο Ες μιλούσε για όσα γνώριζε και είχε ζήσει, να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ρόλος της στον Β’Ππ.

Ristorante Verona