Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Συγκούσεις σταματούν την κηδεία του Εθνικοσοσιαλιστή Erich Priebke στη Ρώμη




Αποσχισθέντες Καθολικοί της Κοινωνίας του Αγίου Πίου του 10ου συμφώνησαν να τελέσουν την κηδεία του πρώην αξιωματικού των SS Erich Priebke στην Ιερατική Σχολή του Άλμπανο, μιας πόλης δίπλα στη Ρώμη. Ο δήμαρχος της πόλης Nicola Marini και κομμουνιστές κατέληξαν να διαμαρτύρονται για αυτή την απόφαση που πάρθηκε την τελευταία στιγμή. Οι κομμουνιστές φώναζαν ΄΄Δολοφόνε΄!΄΄ καθώς η νεκροφόρα περνούσε από το σημείο όπου επρόκειτο να λάβει χώρα η θρησκευτική τελετή και η οποία γρήγορα ανεστάλη με εντολή της αστυνομίας καθώς δεκάδες πατριώτες εφόρμησαν μαζικά στην περιοχή.΄΄Να τον πάτε στον χώρο υγειονομικής ταφής΄΄ φώναξε ένας άνδρας από το πλήθος ενώ άλλοι τραγουδούσαν το Ιταλικό κομουνιστικό τραγούδι ΄΄Bella Ciao΄΄ κρατώντας ένα πανό που έγραφε ΄΄Priebke ο Δήμιος΄΄.

Οι πατριώτες και οι Εθνικοσοσιαλιστές χαιρετούσαν τη σορό του και τραγουδούσαν επαναστατικά τραγούδια. ΄΄Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τη μνήμη του, επειδή ήταν μέρος του κόσμου μας΄΄ δήλωσε ο Maurizio Boccacci, επικεφαλής ενός πατριωτικού κινήματος. Ο δήμαρχος Nicola Marini εξέδωσε μία απόφαση της τελευταίας στιγμής προσπαθώντας να αποτρέψει την πομπή να διασχίσει την πόλη του, λέγοντας ότι ήταν το κέντρο της αντίστασης κατά την διάρκεια του Β'Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως η απόφαση ήταν ειλημμένη από τη Νομαρχία της Ρώμης.Πάνοπλοι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δεκάδες δακρυγόνα στις συγκρούσεις με τους Ιταλούς Εθνικοσοσιαλιστές που ζητωκραύγαζαν ΄΄Ήταν ένας Ήρωας΄΄.Ένας ιερέας από την Κοινωνία του Αγίου Πίου του 10ου προστατεύτηκε από τις δυνάμεις της αστυνομίας αφού στην προσπάθεια του να εισέλθει στην Ιερατική Σχολή απωθήθηκε βίαια από τους Κομμουνιστές. Τελικά η κηδεία ματαιώθηκε, με τις Ιταλικές Αρχές να ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς η ένταση είχε κορυφωθεί εν όψει και της 70ης επετείου της επιδρομής των Γερμανικών στρατευμάτων στην ιστορική εβραϊκή συνοικία της πόλης. Ο δικηγόρος του Erich Priebke, Paolo Giachini ζήτησε μία κλειστή θρησκευτική τελετή ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα. Ο πελάτης του είχε καταδικαστεί για ΄΄εγκλήματα πολέμου΄΄ μετά από μία επιδρομή κοντά στη Ρώμη που έγινε σε αντίποινα για μια προγενέστερη επίθεση. Ο αναθεωτητής του ΄΄Ολοκαυτώματος΄΄ ισχυριζόταν πως ακολουθούσε απλά τις εντολές της Gestapo και συνέχισε να προκαλεί αναταραχή ακόμη και μετά τον θάνατο του.΄΄Αυτή είναι μία στιγμή πένθους και δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την πολιτική. Κάναμε ότι ήταν δυνατό ώστε να σεβαστούμε ακόμη και τα συναισθήματα των επικριτών του΄΄δήλωσε ο δικηγόρος του Erich Priebke πριν ξεκινήσει η τελετή. Την Τετάρτη η σορός του είχε οριστεί να μεταφερθεί στην Γερμανία.΄΄Σχεδιάζουμε την επίλυση της κατάστασης και είμαστε σε επαφή με την Γερμανία΄΄ δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νομάρχης της Ρώμης Giuseppe Pecoraro. Η Kοινωνία του Αγίου Πίου του 10ου είναι μία Καθολική συντηρητική ομάδα που αποσχίστηκε από το Βατικανό το 1970 σε αντίθεση με τις μεταρρυθμίσεις και συχνά κατηγορείται για αντισημιτικές τάσεις. Ο Πατέρας Floriano Abrahamowicz υπερασπίστηκε την απόφαση να φιλοξενήσει την κηδεία λέγοντας στο Radio 24 ότι ο Erich Priebke ήταν φίλος του, ένας καλός Χριστιανός και ένας πιστός στρατιώτης. ΄΄Ήταν μία περίπτωση ενός Αθώου ανθρώπου πίσω από τα κάγκελα. Είναι ένα σκάνδαλο το πώς διώχτηκε στην Ιταλία, ενώ οι λαθρομετανάστες παρουσιάζονται με αξιοπρέπεια΄΄συνέχισε. 


Τα Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι αρχές ήθελαν ο Εrich Priebke να αποτεφρωθεί φοβούμενοι πως ο χώρος ταφής του θα μπορούσε να γίνει ένα σημείο συσπείρωσης για τους Εθνικοσοσιαλιστές. Η Αργεντινή, όπου έζησε περίπου για 50 χρόνια πριν να εκδοθεί στην Ιταλία αρνήθηκε να παραλάβει τη σορό του ενώ ήταν γνωστό πως ήθελε να ταφεί εκεί, δίπλα στη σύζυγό του. Η σορός του παραμένει στην Ιερατική Σχολή μέχρι να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Το Βατικανό εξέδωσε μία πρωτοφανή απαγόρευση για τον εορτασμό της μνήμης του σε οποιαδήποτε Καθολική εκκλησία στη Ρώμη και αρκέστηκε στη δήλωση πως κάποιος ιερέας θα μπορούσε να ιερουργήσει σε μία κλειστή τελετή στο σπίτι του εκλιπόντος. Εβραϊκές ομάδες εξουσίας δήλωσαν ότι το σώμα του θα πρέπει να αποτεφρωθεί στη Γερμανία και οι στάχτες του να διασκορπισθούν ώστε να σβήσει η μνήμη του μια για πάντα. 
Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Ansa» επικοινώνησε και γνωστοποίησε τις αντιδράσεις στον γιο του Πρίμπκε στην Αργεντινή όπου ζει και οποίος δήλωσε: «Που θα πρέπει να ενταφιαστεί ο πατέρας μου; Στο Ισραήλ» και ο Γιόργκε Πρίμπκε,  συνέχισε λέγοντας: «έτσι θα είναι ικανοποιημένοι». «Η όλη συζήτηση που άνοιξε με τον θάνατο του πατέρα μου είναι άδικη. Αντί όλος ο κόσμος να δει το τι γίνεται στην Μέση Ανατολή, την Συρία το Ιράν αλλά και τα όσα συμβαίνουν με τους μετανάστες στην Λαμπεντούζα, ασχολούνται με ένα πόλεμο που τελείωσε 60 χρόνια πριν», είπε ο Γιόργκε και συνέχισε: «Ας σταματήσουν επιτέλους να ασχολούνται αυτοί που καταστρέφουν τον κόσμο ακόμα πριν και από την εποχή του Χριστού. Καλύτερα να μην μιλήσω άλλο, είμαι πολύ θυμωμένος» είπε και συμπλήρωσε πως είναι πολύ λυπημένος και πως ο πατέρας του είχε επικοινωνήσει μερικές μέρες πριν πεθάνει και ήταν υγιέστατος, ενώ η τελευταία του κουβέντα ήταν «τα ξαναλέμε».



Ο Erich Priebke είχε δραπετεύσει από ένα βρετανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Ιταλία αμέσως μετά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο και αφού είχε στην κατοχή του ταξιδιωτικά έγγραφα του Βατικανο τα οποία είχε λάβει από έναν Καθολικό Επίσκοπο που βρισκόταν κοντά στις ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις του ιδίου. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1998, αλλά λόγω της προχωρημένης ηλικίας και της βεβαρημένης υγείας του αφέθηκε να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι. 



29 Ιουλίου 1913 - 11 Οκτωβρίου 2013 
Εrich Priebke : Αθάνατος!