Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Προφυλακίστηκαν 12 μέλη της Μπερκούτ για την μαζική δολοφονία διαδηλωτών στο Κίεβο



Δώδεκα μέλη της διαλυμένης μονάδας καταστολής της ουκρανικής αστυνομίας Μπερκούτ προφυλακίστηκαν ως ύποπτα για το άνοιγμα πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών κατά τις πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα. 

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία τους από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών της αστυνομίας στους δρόμους της πρωτεύουσας κατά τις διαδηλώσεις υπέρ της απομάκρυνσης από την εξουσία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις 21 Φεβρουαρίου και η Μπερκούτ θεωρείται σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη γι αυτό. "Έως σήμερα το πρωί, δώδεκα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση, όλα τους ύποπτα για μαζική δολοφονία στην οδό Ινστιτούσκα", δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα. 

Η οδός Ινστιτούσκα που αρχίζει από την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου ή "Μαϊντάν" έγινε το θέατρο των χειρότερων βίαιων επεισοδίων στα 22 χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και έκτοτε μετονομάστηκε ανεπίσημα σε Λεωφόρο των Εκατό του Ουρανού, μια αναφορά σε αυτούς που σκοτώθηκαν εκεί. 

Η Λεωφόρος των Εκατό του Ουρανού

Τις τελευταίες ημέρες των διαδηλώσεων που σημαδεύτηκαν από βία, δεκάδες άνθρωποι επλήγησαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών των δυνάμεων ασφαλείας και αστυνομικών. 

Ο ασκών χρέη γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας Ολεχ Μαχνίτσκι δήλωσε πως οι κρατούμενοι ήταν μέλη της "Μαύρης Μονάδας", μιας ειδικής δύναμης της Μπερκούτ. "Οι αξιωματικοί αυτής της μονάδας καταστολής της αστυνομίας εκπαιδεύτηκαν για ειδικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας. Την εποπτεία τους είχε η προεδρία", μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax Ουκρανία, επικαλούμενο δήλωση του Μαχνίτσκι. 

Στα τέλη Φεβρουαρίου το υπουργείο Εσωτερικών διέλυσε τη Μπερκούτ, το όνομα της οποίας σημαίνει χρυσαετός, αρπακτικό ικανό να ορμά γρήγορα πάνω στο θήραμά του. Αργότερα σήμερα ειδική επιτροπή αναμένεται να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας για τους θανάτους διαδηλωτών στη Μαϊντάν.

Ristorante Verona