Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Ποιον βασιλιά φυλάσσουν οι Σφίγγες στην Αμφίπολη;



Παρά τους χαμηλούς τόνους που κρατά εξ αρχής η υπεύθυνη της ανασκαφής της Αμφίπολης, κ.Περιστέρη και την ίδια στάση που τήρησε ο πρωθυπουργός μετά τη χθεσινή αιφνίδια επίσκεψή του στο σημείο, τα σενάρια για το σε ποιον ανήκει ο τάφος όχι απλώς πλέκονται, αλλά οργιάζουν.

Οι αρχαιολόγοι δουλεύουν πυρετωδώς και με χαμηλό προφίλ στο χώρο ο οποίος από τώρα φυλάσσεται με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις .

Τα μέχρι τώρα ευρήματα δεν έχουν ανακοινωθεί, η εικόνα ωστόσο που έχει βγει προς τα έξω μόνο δέος μπορεί να προκαλέσει. Πρόκειται για έναν άρτιο και τεράστιο χώρο και για ανακαλύψεις σε κάθε 20 εκατοστά βάθους της ανασκαφής. Οι δύο σφίγγες στην είσοδο του τάφου προσδίδουν από μόνες τους κύρος σε αυτόν που έχει φιλοξενηθεί στο εσωτερικό του, όπως άλλωστε και τα 497 μέτρα του περίβολου του.


Οι συγγενείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προσδοκιών ή των σεναρίων για το ποιος μπορεί να είναι ο νεκρός του μεγαλειώδους τάφου. Η μητέρα του μακεδόνα στρατηγού, η σύζυγός του Ρωξάνη και ένας από τους στρατηγούς του είναι κάποια από τα πρόσωπα που «διεκδικούν την πατρότητα» του τάφου. Κάποιοι άλλοι πάντως υποστηρίζουν πως πρόκειται απλά για έναν μαζικό τάφο. Μάλιστα ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος μιλωντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αμφίπολη.



Το μόνο σίγουρο και αξιοθαύμαστο είναι η αρτιότητα του μνημείου, που παρά το πέρασμα του χρόνου παραμένει ασύλητο και πλήρες.

Η αγωνία για το ποιος έχει ταφεί μέσα δε θα κρατήσει για πολλές μέρες ακόμα, καθώς όπως δήλωσε ο κ. Βογιατζής, δήμαρχος Αμφίπολης στο Πρωινό του Αντ1, σε δέκα περίπου μέρες οι αρχαιολόγοι θα έχουν μπει στο εσωτερικό του τάφου.