Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Oswald Teichmüller - Ο ιδιοφυής μαθηματικός, ήρωας του Ανατολικού Μετώπου


Ο Oswald Teichmüller (18 Ιουνίου 1913 – Σεπτ. 1943) ήταν ένας ιδιοφυής Γερμανός μαθηματικός, με πολύ σημαντική συνεισφορά στον τομέα της μιγαδικής ανάλυσης.

Γεννήθηκε στο Nordhausen της Θουριγγίας και μεγάλωσε στην Κάτω Σαξονία. Το 1931 εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, όπου σπούδασε μαθηματικά. 

Τον Ιούλιο του 1931 έγινε μέλος του NSDAP και τον Αύγουστο μέλος των SA. Το 1933 διοργάνωσε μποϋκοτάζ κατά ενός Εβραίου καθηγητή του στο Πανεπιστήμιο, του Edmund Landau. Στη γραπτή αναφορά που του απέστειλε εξηγώντας του τους λόγους, δήλωνε: "Δεν αμφισβητώ την ικανότητά σας να διδάξετε μαθηματικά. Γνωρίζω, όμως, πως πολλά ακαδημαϊκά μαθήματα, ιδίως ο διαφορικός και ολοκληρωτικός λογισμός, έχουν παράλληλα παιδαγωγική αξία, άγοντας τον φοιτητή όχι μόνο σε έναν εννοιολογικό κόσμο, μα και σε ένα διαφορετικό πλαίσιο σκέψης. Μα εφόσον αυτό εξαρτάται άρρηκτα από τη φυλετική υπόσταση του ατόμου, συνάγεται πως ένας Άριος φοιτητής δεν μπορεί να επιτραπεί να διδάσκεται από έναν Ιουδαίο καθηγητή." 

Όντας πολιτικά δραστήριος, στρατολόγησε πολλούς φοιτητές, ακόμη και καθηγητές στο NSDAP. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1935, επιλέγοντας ως επιβλέποντα για τη διπλωματική του εργασία όχι τον πιο αρμόδιο καθηγητή, αλλά έναν συμπαθούντα των Ναζί, βάζοντας τις πολιτικές του αξίες πάνω από τα μαθηματικά. Διορίστηκε έπειτα βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών. 

Το 1936 και 1937 επιλέχθηκε από τον Ρούντολφ Ες προσωπικά να συμμετάσχει ως εισηγητής στις διαλέξεις που έδινε τότε στη Γερμανία ο σπουδαίος και καταξιωμένος Φινλανδός μαθηματικός Nevanlinna (οι σχέσεις του οποίου με το Γ' Ράιχ υπήρξαν αγαστές, φτάνοντας να διατελέσει το 1942 επικεφαλής της επιτροπής μέριμνας για τους Φινλανδούς εθελοντές στα Waffen-SS), καθώς ο Teichmüller θεωρούνταν πολύ ταλαντούχος και παραγωγικός μαθηματικός και ταυτόχρονα πολύ αφοσιωμένος στην πολιτική του Τρίτου Ράιχ. 

Το 1939 επιστρατεύθηκε στη Βέρμαχτ και το 1940 συμμετείχε στην εισβολή στη Νορβηγία. Έπειτα μετατέθηκε στον τομέα Κρυπτογραφίας της Βέρμαχτ, στο Βερολίνο. Παράλληλα, του χορηγήθηκε άδεια να διδάσκει και στο Πανεπιστήμιο, ενώ συνέχισε να δημοσιεύει σημαντικές εργασίες πάνω στα μαθηματικά. 

Μετά την ήττα στο Στάλινγκραντ, ο Teichmüller αιτήθηκε να μετατεθεί στο Ανατολικό Μέτωπο, θεωρώντας πως εκεί θα ήταν πιο χρήσιμος. Εγκατέλειψε λοιπόν εθελουσίως την υπηρεσία κρυπτογραφίας στο Βερολίνο και πήγε στο Ανατολικό Μέτωπο, όπου πολέμησε στη μάχη του Κουρσκ, όπου η μονάδα του συνετρίβη. Σκοτώθηκε ηρωικά στην Πολτάβα, κατά τη μάχη που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1943. Ήταν 30 ετών.

RV