Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

28 χρόνια από τον θάνατο του Ρούντολφ Ες



Πριν από 28 χρόνια, το απόγευμα της 17ης Αυγούστου του 1987, ο Ρούντολφ Ες βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις φυλακές τού Σπαντάου στο Βερολίνο, όπου εκρατείτο από τον Ιούλιο του 1947. Συνολικά, όμως, ήταν κρατούμενος για 46 έτη, από το 1941, όταν συνελήφθη από τους Βρετανούς, αφού είχε, ήδη, πετάξει στη Σκωτία σε μία "αποστολή για την ειρήνη", όπως είναι γνωστό. Πέθανε σε ηλικία 93 ετών και είναι χαρακτηριστικό ότι στη φυλακή αυτή ήταν ο μοναδικός κρατούμενος από το 1966, λόγος για τον οποίο χαρακτηρίστηκε "ο πιο μοναχικός άνθρωπος στον κόσμο".


 Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε αυτοκτονία. Η πιο αξιόπιστη όμως, που βασίζεται σε σοβαρές μαρτυρίες αλλά και σε ιατροδικαστικές εκθέσεις, είναι ότι δολοφονήθηκε άγρια από Βρετανούς πράκτορες διότι επίκειτο η απελευθέρωσή του, μετά την αναπάντεχη πρωτοβουλία της -υπό κατάρρευση- Σοβιετικής Ένωσης και του Γκορμπατσόφ προσωπικά. Οι Βρετανοί δεν ήθελαν την απελευθέρωση του Ες διότι φοβούνταν ότι θα έσπαγε τη σιωπή του και, συνεπώς, ότι θα αποκαλυπτόταν ο ρόλος τους στην εξέλιξη και κορύφωση του Β'Ππ αλλά και οι ειρηνευτικές προθέσεις και προσπάθειες του Χίτλερ. Η ιστορία θα έπρεπε να ξαναγραφτεί...


Σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία, ο ενενηντατριάχρονος αδύναμος Ες, καταβεβλημένος από τις ασθένειες, τις κακουχίες και τον βασανιστικό επί 46 χρόνια εγκλεισμό του, δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση και πάλεψε για τη ζωή του, αντιστάθηκε όταν δύο Βρετανοί της SAS επεχείρησαν να τον στραγγαλίσουν, κάτι το οποίο πέτυχαν τελικά.

Τις επόμενες ημέρες του θανάτου του, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις οι τοίχοι γέμισαν με το σύνθημα "Ο Ρούντολφ Ες είναι νεκρός, τώρα είναι ελεύθερος". 


Ο Ρούντολφ Ες ετάφη στο Βούνζιντελ της Βαυαρίας, όπως ήταν η επιθυμία του, διότι εκεί και ήταν ο τάφος των γονιών του. Στον τάφο του ήταν γραμμένη η φράση "ich hab' s gewagt" (τόλμησα). Kάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του συγκεντρώνονταν εκεί Εθνικοσοσιαλιστές από όλο τον κόσμο για να τιμήσουν τη μνήμη του. Από το 2005 οι συγκεντρώσεις αυτές απαγορεύτηκαν και από το 2011 ο τάφος του δεν υπάρχει πια. Η προτεσταντική ενορία του Βούνζιντελ αποφάσισε αιφνιδιαστικά και αυθαίρετα να μην ανανεώσει το συμβόλαιο οικογενειακού τάφου του Ες. Η επίσημη δικαιολογία ήταν και η αληθινή: η συγκέντρωση Εθνικοσοσιαλιστών για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ες... Έτσι, στις 20.7.2011 υπό άκρα μυστικότητα έγινε εκταφή των οστών του Ες, ο τάφος καταστράφηκε, τα οστά αποτεφρώθηκαν και η τέφρα σκορπίστηκε σε κάποια λίμνη. 
Όσο εκδικητική και τυραννική υπήρξε η Δημοκρατία απέναντι στον Ες όσο ζούσε, τόσο φάνηκε και μετά τον θάνατό του. Αλλά πιο πολύ υπήρξε και παραμένει φοβισμένη, και ανήμπορη μπροστά στην αλήθεια, ότι σκοτώνοντας το σώμα, καίγοντας τα οστά και σκορπίζοντας την τέφρα, δεν εξαφανίζεις ούτε το πνεύμα ούτε την Ιδέα που υπηρέτησε.

Στη δίκη της Νυρεμβέργης, ο Ρούντολφ Ες δήλωσε: 


"... Είχα την τιμή να εργαστώ για πολλά χρόνια της ζωής μου κάτω από τις διαταγές του σπουδαιότερου τέκνου που γέννησε η πατρίδα μου, κατά τη χιλιόχρονη ιστορία της. Δεν θα ήθελα να διαγράψω αυτή την εποχή από το παρελθόν μου ακόμη κι αν μπορούσα. Είμαι ευτυχής επειδή γνωρίζω ότι έχω εκτελέσει το καθήκον μου απέναντι στον λαό μου, ως Γερμανός, ως Εθνικοσοσιαλιστής και ως αληθινός οπαδός του Φύρερ.



Δεν μετανιώνω για τίποτε. Αν ήταν να ξαναζήσω τη ζωή μου θα έκανα ακριβώς ό,τι έκανα και τότε, έστω και αν γνώριζα πως στο τέλος θα με περιμένει η πυρά. Δεν μ' ενδιαφέρει τι πρόκειται να κάνουν οι θνητοί. Όταν θα έλθει η ώρα, θα σταθώ μπροστά στον Υπέρτατο Κριτή, θα απαντήσω στις δικές Του ερωτήσεις και γνωρίζει ότι θα με θεωρήσει αθώο..." 

28 χρόνια μετά τον θάνατο του Γενναίου Ανδρός, 70 από τη "λήξη" του Μεγάλου Πολέμου, αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη,  και εξακολουθούμε να υπάρχουμε, να θυμόμαστε, να τιμούμε...

Ristorante Verona