Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο



Νέο σοβαρό «επεισόδιο» στη διαμάχη Ρωσίας - Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τα τουρκικά F-16 και τα αντίποινα που ανακοίνωσε η Μόσχα εις βάρος της Άγκυρας. 

Οι Τούρκοι πρώτα έκλεισαν τα Στενά απαγορεύοντας στα ρωσικά πλοία τη διέλευσή τους και λίγο αργότερα απέδωσαν την καθυστέρηση στον «φόρτο εργασίας» και τις κακές καιρικές συνθήκες». 
Δεκάδες ρωσικά εμπορικά πλοία έχει αναφερθεί ότι περιμένουν επί ώρες στην είσοδο των Στενών του Βοσπόρου προκειμένου να λάβουν το πράσινο φως για να περάσουν στη Θάλασσα του Μαρμαρά και από εκεί στο Αιγαίο.
  


Τουρκικό υποβρύχιο αναδύθηκε δίπλα σε πλοίο του ρωσικού ναυτικού 


Την ίδια στιγμή, γίνεται γνωστό ότι το πλοίο Yauza του ρωσικού Ναυτικού βρέθηκε αντιμέτωπο με τουρκικό υποβρύχιο περνώντας τη Δευτέρα από τα Δαρδανέλια, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Sputink επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Το πλοίο πιστεύεται ότι βρισκόταν εν πλω προς τη Μαύρη Θάλασσα και το τουρκικό υποβρύχιο φέρεται να συνόδευσε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Βίντεο του περιστατικού μετέδωσε το πρακτορείο Dogan από τα Δαρδανέλια.
πηγή

Το καταδρομικό «Μόσχα» παρακολουθείται από τουρκικά υποβρύχια



Tουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν την παρουσία τουλάχιστον δύο τουρκικών υποβρύχιων για παρακολούθηση του καταδρομικού «Moskva» που είναι επανδρωμένο με πυραύλους κρουζ και προστατεύει την αεροπορική βάση «Hmeymim» στην περιοχή της Λαττάκεια απ΄όπου επιχειρούν ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά.

Το τουρκικό ΓΕΣ ανακοινώνει ότι διαθέτει πλέον 2 υποβρύχια τα “Dolunay” και “Burak Reis που κινούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και προβαίνουν σε περιπολίες κοντά στις συριακές ακτές. Άρχισαν να περιπολούν στα ύδατα της Α Μεσογείου από 7 και 11 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Αποστολή τους είναι η αυστηρή παρακολούθηση του ρωσικού καταδρομικού που απεστάλη μετά την πτώση του Su 24 από τουρκικό μαχητικό F-16. Επιτηρούν το ρωσικό πλοίο. Το πρακτορείο Interfax αναφέρει ότι στην η ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή βρίσκονται τα υποβρύχια S-352 «Dolunay» και S-359 «Burak Reis».
πηγή

Δεύτερο "κύμα" ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων αναπτύσσει η Μόσχα στην Συρία


Ένα δεύτερο "κύμα" ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων αναπτύσσει η Μόσχα στην Συρία, καθώς οι νυν δυνάμεις είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν το "δεύτερο μέτωπο" που όπως όλα καταδεικνύουν, συνιστά η Τουρκία στην περιοχή.

Συγκεκριμένα θα σταλούν ακόμα 100 με 120 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πέραν των 29 (ήταν 30 αλλά το ένα καταρρίφθηκε) + 12 που μεταφέρθηκαν μετά την κατάρριψη του Su-24.

Να σημειώσουμε ότι μέσα στις νέες αεροπορικές ενισχύσεις θα βρίσκονται και περίπου 30 επιθετικά ελικόπτερα (ήδη 20 βρίσκονται στην Συρία). Ταυτοχρόνως ενισχύονται και οι χερσαίες δυνάμεις με μία Ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων και τρία Τάγματα αυτοκινούμεων πυροβόλων 2S19 Msta-S και TOS-1. 



Για πρώτη φορά τα Su-34 είναι πλέον φορτωμένα με πυραύλους αέρος-αέρος και δεν κουβαλούν μόνο βόμβες OFAB-500 και KAB-500, αλλά μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους και μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση 60 χλμ. 
πηγή

Το ΝΑΤΟ ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας


Το ΝΑΤΟ, το οποίο είχε ήδη λάβει μέτρα στήριξης της Τουρκίας λόγω των συγκρούσεων στα σύνορα της, θα αυξήσει περαιτέρω εντός των επόμενων εβδομάδων τη βοήθειά του προς την σύμμαχο χώρα, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος την Τρίτη στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. "Τους τελευταίους μήνες ενισχύσαμε την αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας", εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ. Εκτός από τις συστοιχίες των Patriot, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μαχητικά αεροπλάνα στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ και "η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει μερικά αεροσκάφη" επίσης, διευκρίνισε.
Η Γερμανία και η Δανία έστειλαν πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Λόγω της αστάθειας στην περιοχή, που αυξήθηκε από την επέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το ΝΑΤΟ έχει στείλει γύρω στα δέκα πολεμικά πλοία στην περιοχή αυτή της Μεσογείου.
"Όλα αυτά είναι εύστοχα" δεδομένης της κατάστασης στην περιοχή, η οποία σηματοδοτείται από "μια άνοδο του βίαιου εξτρεμισμού", δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
"Θα συζητήσουμε στη διάρκεια της συνόδου για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία και να παρέχουμε διαφόρων ειδών μέτρα ασφάλειας", δήλωσε. "Περιμένω και από άλλους συμμάχους να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις, περιμένω νέες αποφάσεις μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες", πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε για παράδειγμα να στείλει στην Τουρκία αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης Awacs, τα οποία είχαν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα κατά την κορύφωση της ουκρανικής κρίσης για την αξιολόγηση της κατάστασης επί του πεδίου. "Επιτρέπουν να έχουμε καλές πληροφορίες και τα ραντάρ τους μπορούν να βλέπουν πολύ πέραν του τουρκικού εδάφους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
πηγή

Tο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle

Στο μεταξύ, είχε αναφερθεί ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ και ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, θα λάβει επιμελητειακή υποστήριξη στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας.
πηγή



RV