Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Το Mein Kampf θα διδάσκεται στα γερμανικά σχολεία




Σύμφωνα με τελευταίες ειδήσεις, στη Γερμανία το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εισαχθεί στη διδακτέα ύλη των σχολείων το Mein Kampf! Η Υπουργός Παιδείας Τζοάνα Γουάνκα δήλωσε (σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα)  ότι  είναι ευνόητο ότι η κίνηση αυτή στοχεύει «στην προώθηση της πολιτικής παιδείας». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα υπάρχει σχολιασμός των ισχυρισμών του Χίτλερ και ότι "οι μαθητές έχουν ερωτήματα και είναι καλύτερο να τα ξεφορτωθούν, μιλώντας ανοιχτά στην τάξη". 


Παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού, οι αντιδράσεις γι' αυτήν την απόφαση είναι πολλές και έντονες. Οι διαφωνούντες τονίζουν ότι δεν πρέπει να το Mein Kampf να μπει στα σχολεία. 


Είναι βέβαιο ότι οι μαθητές θα αδιαφορήσουν για τα αρνητικά σχόλια που θα περιέχονται στο βιβλίο. Αυτά δεν είναι κάτι νέο. Από το 1945 και μετά όλοι τα έχουν διδαχθεί στα σχολεία των νικητών. Είναι, επίσης, βέβαιο ότι η διδασκαλία του βιβλίου δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που κάποιοι από τους εμπνευστές του σχεδίου αυτού προσδοκούν, δηλαδή την απομάκρυνση της νεολαίας από τον Εθνικοσοσιαλισμό. Αντίθετα, το έργο θα έχει απήχηση, θα προκαλέσει συγκίνηση στην ψυχή αυτής της νέας γενιάς που θα γαλουχηθεί με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι οι προηγούμενες μεταπολεμικές, και η οποία αναπόφευκτα θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι Ο ΧΙΤΛΕΡ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ! 


RV