Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Σαρώνει το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα στην Αυστρία




Το Κόμμα των Ελευθέρων προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, και αυτό, όπως σημειώνουν οι πολιτικοί αναλυτές, χωρίς ο αρχηγός του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε -- ο οποίος θεωρείται η σκληρότερη εκδοχή του πρώην ηγέτη των Ελευθέρων, του Γεργκ Χάιντερ -- να έχει καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες.


Heinz-Christian Strache 


Από μόνες τους, οι πρόσφατες εξελίξεις, ειδικότερα οι τεράστιες μεταναστευτικές ροές με τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Αυστρία, που το 2015 ανήλθαν σε 90.000, όπως επίσης η άνοδος της ανεργίας -- που τελευταία έχει ξεπεράσει τις 400.000 έστω και αν η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ -- ευνοούν εξαιρετικά το Κόμμα των Ελευθέρων.



Οι Ελεύθεροι σημείωσαν εντυπωσιακές επιτυχίες στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν τη δύναμή τους φτάνοντας ποσοστό πάνω από το 30%, όπως και στο δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, όπου άγγιξαν το 30%.

Σήμερα το Κόμμα των Ελευθέρων συγκεντρώνει το 33% της πρόθεσης ψήφου και είναι με διαφορά το πρώτο κόμμα στην Αυστρία ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα έχει αυξήσει  το ποσοστό του κατά δύο μονάδες. 



Ristorante Verona