Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Erika


Erika - Blume

Το 1930, ο Γερμανός συνθέτης εμβατηρίων Herms Niel ή Ferdinand Friedrich Hermann Nielebock όπως ήταν το πραγματικό του όνομα,  έγραψε ένα τραγούδι για την Erika, αγριολούλουδο της εξοχής και κοινό γυναικείο όνομα της χώρας του. Στο τραγούδι που είχε ρυθμό εμβατηρίου ένας άντρας θυμάται την αγαπημένη του «την μικρούλα Erika» κάθε φορά που βλέπει το μωβ αγριολούλουδο. 


«Στους αγρούς, ανθίζει ένα μικρό λουλούδι» , δηλαδή η Erika. Αυτός ήταν και ο κανονικός, ολόκληρος τίτλος του τραγουδιού ("Auf der Heide blüht ein kleines Blümelein" στα Γερμανικά και "On the Heath a Little Flower Blooms" στα Αγγλικά. 

Ο συνθέτης Herms Niel

Το τραγούδι-εμβατήριο κυκλοφόρησε το 1938 και έγινε διάσημο και αγαπητό στους Γερμανούς πολύ πριν ξεκινήσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο ίδιος ο Niel εντάχθηκε στο Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ στις αρχές Μαΐου 1933 και έγινε ηγετικό στέλεχος στην Υπηρεσία Εργασίας του Ράιχ, δημιουργώντας πολλά εμβατήρια για τις εκστρατείες προπαγάνδας του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος. 

Έτσι, το Erika μπήκε σε όλες τις στρατιωτικές παρελάσεις του Τρίτου Ράιχ και της Βέρμαχτ και συνδέθηκε άρρηκτα με τον Εθνικοσοσιαλισμό.

"Στους αγρούς ανθίζει  ένα μικρό λουλούδι
και το λένε Έρικα. 

Ανυπόμονες, χιλιάδες μικρές μέλισσες 
τριγυρίζουν την Έρικα
γιατί η καρδιά της είναι γεμάτη γλύκα και το λουλουδάτο της φόρεμα ευωδιάζει.

Στους αγρούς ανθίζει  ένα μικρό λουλούδι
και το λένε Έρικα...."



Ristorante Verona