Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Στήνουν το σκηνικό για να αφήσουν οι Τούρκοι τον έναν από τους δυο στρατιωτικούς;




Έντονος είναι ο προβληματισμός της -κάποτε αισιόδοξης και καθησυχαστικής- ελληνικής πλευράς για την εξέλιξη της υπόθεσης με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η τουρκική πλευρά «μαγειρεύει» το επόμενό της βήμα, με τρόπο όχι φυσικά που θα υπηρετεί το δίκαιο, αλλά που θα εξυπηρετεί τα ευρύτερα στρατηγικά της σχέδια, τα οποία ασφαλώς δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα.
Η ανησυχία προκαλείται και από τη μεθόδευση με τα κινητά τηλέφωνα των δυο στρατιωτικών, τα οποία ενώ πήγαν μια βόλτα από τα κεντρικά της Στρατοχωροφυλακής στην Άγκυρα όπου υποτίθεται θα δίνονταν όλες οι απαντήσεις και θα τεκμηριωνόταν εάν οι Έλληνες είχαν υλικό που θα τους ενέπλεκε στο σοβαρότατο αδίκημα της κατασκοπείας, ξαφνικά εγέρθηκε θέμα κινητών… στην Αδριανούπολη όπου κρατούνται.

Οι τελευταίες αναφορές των μέσων ενημέρωσης θέλουν τους Τούρκους να έχουν επικεντρωθεί υποτίθεται στο ένα από τα δυο κινητά, προσπαθώντας να διαμορφώσουν κλίμα ότι ψάχνουν κάτι συγκεκριμένο. Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωπος της «τουρκικής Δικαιοσύνης» μετέβη τελικά στις φυλακές για να ζητήσει το «πιν» του τηλεφώνου από τον κάτοχο!
Τόσο καιρό τι ακριβώς έκαναν και πως ταιριάζει σε αυτή την εξέλιξη η αποδοχή της μετάβασης Έλληνα ειδικού εμπειρογνώμονα για να ελέγξει υποτίθεται ότι οι Τούρκοι δεν θα επιχειρήσουν κάποιο παιχνίδι με στόχο υποτίθεται να τεκμηριώσουν το αδίκημα της κατασκοπείας και να το προσθέσουν στο κατηγορητήριο.
Τέτοιο αδίκημα θα άνοιγε τον δρόμο στο αδίστακτο από κάθε άποψη καθεστώς Ερντογάν να κρατήσει στις φυλακές τους στρατιωτικούς. Δεδομένης της σημαντικής πίεσης που δέχεται από το εξωτερικό αλλά και της ανάγκης να επιχειρήσει να πείσει ότι η στάση της δεν αποτελεί επιτομή της αυθαιρεσίας αλλά προϊόν εξέλιξης της νομικής διαδικασίας, αναμένεται ότι οι Τούρκοι θα προβούν σε κάποια κίνηση, χωρίς να αποκλείεται αυτή να έρθει σχετικά σύντομα.
Μια αναλυτική υπόθεση εργασίας που συζητείται τις τελευταίες ώρες, είναι το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να καλλιεργούν το έδαφος για να αφήσουν ελεύθερο τον έναν από τους δυο στρατιωτικούς, ώστε και να αποφορτίσει τις πιέσεις που της ασκούνται, λαμβάνοντας κάποια ανταλλάγματα π.χ. στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα επιχειρήσει δε πιθανότατα να αξιοποιήσει εν συνεχεία τον δεύτερο κρατούμενο, καθώς δεν αποτελεί μυστικό ότι από τους Τούρκους και την παντελώς αμοραλιστική προσέγγισή τους σε όλες τις καταστάσεις, δεν παίρνεις τίποτα αποκλειστικά και μόνο διότι αυτό αντιπροσωπεύει το δίκαιο και το πρέπων, αλλά διότι θα υπάρξουν τα κατάλληλα ανταλλάγματα.
Με απλά λόγια, δεν θα πρέπει να θεωρείται εκ προοιμίου δεδομένο ότι οι δυο στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, θα αφεθούν ελεύθεροι μαζί και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν η ελληνική πλευρά έχει εκπονήσει σενάρια εξελίξεων και δυνητικών απαντήσεων που να περιλαμβάνουν και το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.
Από τη στιγμή που η Τουρκία έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, θα πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι η ταλαιπωρία των διμερών σχέσεων με το συγκεκριμένο θέμα θα συνεχιστεί. Ο Ερντογάν κάνει πράξη την πεποίθησή του ότι «πας μη μουσουλμάνος άπιστος», αποδεικνύοντας την προσωπική του θρησκειογενή ηθική του, η οποία πλέον έχει διαποτίσει ολόκληρο το τουρκικό κράτος. Διότι μόνο «αδίστακτοι» υπήρξαν πάντα…

RV