Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Κοινό μέτωπο ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας κατά Μόσχας



«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα το βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε η Τερέζα Μέι.


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί με την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα στη βρετανική επικράτεια που είχε στόχο έναν ρώσο πρώην διπλό πράκτορα και υποστηρίζει την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει ρώσους διπλωμάτες, τόνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η αμερικανική προεδρία θεωρεί ότι η επίθεση αυτή «ταιριάζει με τον τρόπο συμπεριφοράς» της Ρωσίας, η οποία «αψηφά τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», «υπονομεύει την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια χωρών σε όλο τον κόσμο» και «αποπειράται να ανατρέψει και να καταρρακώσει τους δυτικούς δημοκρατικούς θεσμούς και τις (δημοκρατικές) διαδικασίες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της Αμερικανίδας πρέσβεως Νίκι Χάλεϊ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις χημικές επιθέσεις εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου και της κόρης του, στη Βρετανία, με τη χρήση στρατιωτικής νευροτοξικής ουσίας. Για το "έγκλημα" της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθεί δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ στέκονται απολύτως αλληλέγγυες στο Ηνωμένο Βασίλειο», συμπλήρωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Γαλλία: Ολα δείχνουν ρωσική ανάμιξη 

Σύμφωνη με τη Μεγάλη Βρετανία ότι πίσω από την επίθεση στον Ρώσο πρώην κατάσκοπό βρίσκεται η Ρωσία είναι και Γαλλία, σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του Εμάνουελ Μακρόν.

Αντίμετρα εξετάζει η Μόσχα

Στο μεταξύ η Μόσχα εξακολουθεί να επεξεργάζεται αντίμετρα εις βάρος της Βρετανίας μετά την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Τα σχόλια αυτά έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ και ακολουθούν την ανακοίνωση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χθες Τετάρτη ότι το Λονδίνο θα απελάσει ρώσους διπλωμάτες -κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τόσο μαζικά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Μαρία Ζαχάροβα, «αναμένουμε την υιοθέτηση αντιμέτρων ως απάντηση στην ανακοίνωση της επιβολής μη φιλικών κινήσεων και μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

RV