Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

“Εκρήξεις” πάνω από τη Χίο - «Ενέδρα» Ελληνικών F-16 σε τουρκικά μαχητικά – Αερομαχία στο Καστελόριζο


Έσπασαν το φράγμα του ήχου μεταξύ Χίου 
και Σάμου τα αεροσκάφη μας


Ήταν 11:34 το πρωί όταν οι κάτοικοι της Χίου άκουσαν δυο, απανωτές, δυνατές εκρήξεις στον ουρανό. Οι κάτοικοι του ακριτικού μας νησιού αναρωτήθηκαν τι συμβαίνει και γιατί βρίσκονται στην περιοχή δυο μαχητικά F16.
Η παρουσία των μαχητικών F16 πάνω από τη Χίο είχε άμεση σχέση με τις εκρήξεις.


Τα ελληνικά μαχητικά βρέθηκαν στην περιοχή για μια αναχαίτιση, καθώς ένα ζευγάρι τουρκικών αεροσκαφών είχε προβεί σε μια από τις… συνηθισμένες παραβιάσεις.

Τα μαχητικά που έσπευσαν σε αναχαίτιση των Τούρκων που εισήλθαν στο ελληνικό FIR μεταξύ Χίου και Σάμου έσπασαν το φράγμα του ήχου και έτσι οι κάτοικοι τόσο στην πόλη της Χίου όπως και σε άλλες περιοχές άκουσαν τις δυο απανωτές “εκρήξεις”.

«Ενέδρα» Ελληνικών F-16 σε τουρκικά μαχητικά

Την τύχη τους δοκίμασαν χθες, μετά από πολύ καιρό οι πιλότοι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή του Καστελόριζου. Τα τουρκικά αεροπλάνα προχώρησαν μετά από αρκετό καιρό σε αερομαχία.

Συγκεκριμένα χθες η Τουρκία έχοντας παράτυπα δεσμεύσει περιοχή στο FIR Αθηνών, στην περιοχή του Καστελόριζου προχώρησε στην πραγματοποίηση άσκησης στέλνοντας 4 σχηματισμούς μαχητικών. Οι τρεις αποτελούνταν από ζευγάρια μαχητικών F-16 και ο ένας από μαχητικά φάντομ F-4.

Συνολικά δηλαδή 8 μαχητικά εκ των οποίων τα 4 ήταν οπλισμένα.

Ένα ζευγάρι από τα F-16 μπήκε αρχικά στο FIR Αθηνών στις 15:05. Ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από την Λάρισα είχαν σπεύσει στην περιοχή και αναχαίτησαν το ζεύγος που όμως ενώ έδειξε ότι αποχωρεί επέστρεψε και έκανε επανείσοδο στις 15:35. Τα ελληνικά μαχητικά όμως τους περίμεναν καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που τα τουρκικά μαχητικά δρουν με αυτό τον τρόπο, και όταν οι τούρκοι χειριστές δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις ξεκίνησε αερομαχία.

Η Αθήνα έχοντας προνοήσει είχε στην περιοχή και περιπολούσαν περιμένοντας και παρακολουθώντας την τουρκική άσκηση και F-16 από το Καστέλι και έτσι μέσα σε δύο λεπτά είχαν τελειώσει όλα και ένα λεπτό αργότερα και συγκεκριμένα στις 15:38 τα τουρκικά μαχητικά αποχωρούσαν από το FIR Αθηνών.

Όπως είπε στο news.gr, στρατιωτική πηγή «Αν ήταν πραγματική εμπλοκή όλα θα είχαν τελειώσει ακαριαία».

Συνολικά η τουρκική αεροπορία σημείωσε χθες 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών καθώς δεν έδωσε τα σχετικά στοιχεία για τις εισόδους των μαχητικών της στο Αιγαίο και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

RV