Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ



Η στροφή του Ερντογάν προς την Ρωσία και η συνεργασία του με τον Πούτιν φαίνεται πως δεν περιορίζεται σε οπλικά συστήματα και ενέργεια αλλά και σε ζητήματα τακτικής και ανταλλαγής πληροφοριών.
Η ενέδρα που έστησαν οι Τούρκοι στον Έβρο και απαγωγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σχεδιάστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες και εκτελέστηκε από ομάδα των ειδικών δυνάμεων.

Σκοπός της επιχείρησης, όπως φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ήταν η ομηρία και η ανταλλαγή τους με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα. Κάτι που ζητούν κάποιοι και στην Ελλάδα!
Η τακτική της απαγωγής και ομηρίας είναι μια παλαιά τακτική της Ρωσικής FSB (πρώην KGB).
Πρόσφατα μάλιστα δημιούργησε ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση η παρόμοια απαγωγή του Εσθονού αξιωματικού Eston Kohver.
 

Υπόθεση Eston Kohver



Ο Eston Kohver (γεννημένος το 1971) είναι Εσθονός αξιωματικός της Εσθονικής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (Kaitsepolitsei), ο οποίος απήχθη από τη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB στις 5 Σεπτεμβρίου 2014, γεγονός που προκάλεσε σημαντική πολιτική ρήξη στις σχέσεις Εσθονίας-Ρωσίας. Στη Ρωσία, ο Kohver καταδικάστηκε για κατασκοπεία σε 15 χρόνια φυλάκισης, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2015 επέστρεψε στην Εσθονία, κατόπιν ανταλλαγής κρατουμένων.


Ειδικότερα:

Ο  Kohver απήχθη ενώ βρισκόταν στην εσθονική πλευρά των συνόρων, αλλά η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι συνελήφθη στη ρωσική πλευρά, έχοντας πάνω του  5000 ευρώ, ένα πιστόλι, και  «υλικά, τα οποία είχε για αποστολή συλλογής πληροφοριών» όπως θεωρήθηκε, για παράδειγμα, το τηλέφωνό του.
Η Εσθονική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι ο Kohver είχε μαζί του το υπηρεσιακό του πιστόλι και τα χρήματα, με εντολή της υπηρεσίας του, καθώς θα συναντούσε έναν πιθανό πληροφοριοδότη στα σύνορα στο πλαίσιο της διερεύνησης του διασυνοριακού εγκλήματος και του λαθρεμπορίου. Τελικά, έπεσε στην παγίδα που του έστησε η FSB.  Το περιστατικό συνέβη στην Luhamaa, στα σύνορα Ρωσίας- Εσθονίας, σε μια απομονωμένη και δασική περιοχή κοντά στο χωριό Miikse.



Τον Ιανουάριο του 2015 τα μέσα ενημέρωσης της Εσθονίας εξέφρασαν την εικασία ότι ο Kohver μπορεί να είχε συλληφθεί, προκειμένου η κυβέρνηση της Εσθονίας να εξαναγκασθεί να τον ανταλλάξει με τον κατάσκοπο της FSB, Aleksei Dressen, που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία το 2012. 
Τον Μάρτιο του 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ''την άμεση απελευθέρωση και την ασφαλή επιστροφή στην Εσθονία του Eston Kohver, εσθονού υπαλλήλου ο οποίος απήχθη από την επικράτεια της Εσθονίας και μεταφέρθηκε στη Ρωσία.'' 


Ο Kohver κρατήθηκε παράνομα στη φυλακή του Lefortovo, δικάστηκε τον Αύγουστο του 2015 και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης. Εκτός από την ποινή φυλάκισης, το δικαστήριο στην περιοχή Pskov τον διέταξε να καταβάλει πρόστιμο 100.000 ρούβλια.
Ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Taavi Rõivas και ο διπλωμάτης Jüri Luik κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές για στημένη δίκη. Η Υπουργός Εξωτερικών Federica Maria Mogherini δήλωσε ότι η "απαγωγή και η επακόλουθη παράνομη κράτηση του Kohver στη Ρωσία αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου" και ότι η Ρωσία του αρνήθηκε δίκαιη δίκη.


Στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 οι Ρώσοι έδωσαν τον Kohver πίσω στην Εσθονία, με αντάλλαγμα τον πράκτορα της FSB Aleksei Dressen. Μάλιστα αργότερα δόθηκε στην δημοσιότητα και ένα βίντεο από την ανταλλαγή.




Η ανταλλαγή στα σύνορα Ρωσίας-Εσθονίας


Ristorante Verona