Τρίτη 3 Απριλίου 2018

El Pais: Η σκιά του Ερντογάν απλώνεται σαν μελάνι πάνω από τα Βαλκάνια



Η μεγάλη ισπανική εφημερίδα κάνει αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο με την Ελλάδα και επισημαίνει ότι η Ευρώπη αφήνει στην περιοχή το πεδίο ελεύθερο στην Άγκυρα και το Κρεμλίνο

Η σκιά του Ερντογάν απλώνεται σαν λεκές από μελάνι πάνω από τα Βαλκάνια, αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ της η ισπανική εφημερίδα El Pais, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.
 
«Για πολλοστή φορά η Άγκυρα επαναδιεκδίκησε αυτή την εβδομάδα την κυριαρχία επί των Ιμίων, στο Αιγαίο, - ζήτημα που παραλίγο να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών το 1996. Όπως φαίνεται, η Τουρκία θεωρεί τα Βαλκάνια φυσική προέκταση κι εύφορο έδαφος για την οικονομική και πολιτική επιρροή της (σε τέτοιο σημείο που όχι λίγοι τοπικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η Ε.Ε, κάπως διστακτικά, αφήνει στην περιοχή το πεδίο ελεύθερο στην Άγκυρα και το Κρεμλίνο).

«Πέρα από την άφθονη παρουσία των τουρκικών εταιρειών (μεγάλων κατασκευαστικών και χρηματοοικονομικών εταιρειών) η Άγκυρα με δυσκολία αποκρύπτει την ιδεολογική της διείσδυση» σημειώνει το δημοσίευμα. «Τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, μια νέα οργάνωση στη Βοσνία-που συνδέεται με το τουρκικό λόμπι -ξεκίνησε εκστρατεία υπεράσπισης της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην κουρδική πόλη Αφριν, στη Συρία. Παράλληλα ο Ερντογάν  έχει εντείνει τις επισκέψεις του στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, όπως στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, στη Βουλγαρία, αλλά και στη  Σερβία, την οποία επισκέφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο  υπογράφοντας πολλές εμπορικές συμφωνίες».


Το άρθρο αναφέρεται επίσης και στην απέλαση των έξι Τούρκων πολιτών στην Άγκυρα λόγω των φερόμενων δεσμών τους με το κίνημα του Γκιουλέν γεγονός που προκάλεσε πολιτική αναταραχή στο Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο δεν είναι η μόνη διπλωματική αψιμαχία που σχετίζεται με την Τουρκία, και ειδικότερα με την εκκαθάριση που εξαπολύθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais.

«H Σερβία προχώρησε στην έκδοση ενός Κούρδου πρόσφυγα που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση από την τουρκική δικαιοσύνη, αν και η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, είχε προτρέψει το Βελιγράδι να μην το κάνει. Από τον Ιούλιο του 2016, αμέσως μετά το πραξικόπημα, η Άγκυρα απαιτεί την έκδοση οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, μια υπόθεση που είναι πιθανό να επιδεινωθεί μετά τη σύλληψη και φυλάκιση στην Αδριανούπολη δύο Ελλήνων στρατιωτικών  που πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα».


«Στο Κόσοβο, η απέλαση των έξι Τούρκων έχει προκαλέσει ένα μικρό «τσουνάμι» που είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς δεν είχαν ενημερώσει για την επιχείρηση τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι αγνοούσε εντελώς την επιχείρηση. Οι έξι άνδρες μεταφέρθηκαν με ιδιωτικό αεροπλάνο στην Τουρκία την Πέμπτη, σε μια κοινή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών του Κοσσυφοπεδίου και της Τουρκίας. Μια μέρα αργότερα, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, είπε ότι οι έξι απελάθηκαν «για να μην θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια». Ο Χαραντινάι διέταξε την έναρξη έρευνας σχετικά με το θέμα. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν η δεύτερη χώρα που αναγνώρισε τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008. Δεν δίστασε μάλιστα να επικρίνει δριμύτατα την απομάκρυνση  των δύο αξιωματούχων. «Τώρα ρωτώ, τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου: ποιος σας έχει δώσει οδηγίες να κάνετε ένα τέτοιο βήμα; Πότε άρχισες να προστατεύεις τους τρομοκράτες που προσπάθησαν να καταφέρουν ένα πλήγμα στη Δημοκρατία της Τουρκίας; Οι αδερφοί του Κοσσυφοπεδίου θα σας πληρώσουν για αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη. 

Παρόμοιο σκάνδαλο προκλήθηκε από την έκδοση, από τη Σερβία, του Κούρδου ακτιβιστή Cevdet Ayaz, που καταδικάστηκε για υποτιθέμενη παραβίαση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία, αφού είχε απορριφθεί αίτηση ασύλου του. Το Βελιγράδι δήλωσε τότε ότι η προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια ήρθε όταν η διαδικασία απομάκρυνσης είχε ήδη ξεκινήσει και αυτό νομικά δεν ήταν δυνατόν να διορθωθεί. Η οικογένεια του Ayaz έμαθε για την επιστροφή του στην Τουρκία όταν κλήθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην Κωνσταντινούπολη όπου εμφανίστηκε ο φυλακισμένος.
πηγή


Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η Ρωσία επισπεύδει την παράδοση των S-400 σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Σημειώνεται πως οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει τον Δεκέμβριο να αρχίσει η έναρξη των παραδόσεων το πρώτο τρίμηνο του 2020.

 
Επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία


 Την Τουρκία θα επισκεφθεί ο Πούτιν στις 3 και 4 Απριλίου μετά από πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διάσκεψης για τη Συρία, αλλά και της 7ης Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας - Ρωσίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί θα λάβουν μέρος σε διάσκεψη για την κατάσταση στη Συρία. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να τεθεί η αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την πολιτική λύση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Παράλληλα, οι Ερντογάν και Πούτιν θα παραστούν στην επίσημη τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού σταθμού στο Ακκουγιού. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού θα βάλει την Τουρκία στην πρώτη γραμμή στον τομέα της ενέργειας.
 RV