Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Xτυπάνε ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία – Απογειώθηκαν μαχητικά από Κύπρο




Η επίθεση ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας). Δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες, δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. 


Με καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πυραύλους έγινε η επίθεση.

Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία απογειώθηκαν από την βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow.

Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ. Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.

Συρία: Καταρρίψαμε το ένα τρίτο των πυραύλων

Η Συρία υποστηρίζει ότι μαζί με τους συμμάχους της «απορρόφησε» την επίθεση από τις δυνάμεις της Δύσης, ενώ οι στόχοι που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες, χάρη σε ρωσική προειδοποίηση.

Άφαντη η Ρωσία παρά τις πολεμικές δηλώσεις ''Θα βυθίσουμε πλοία των ΗΠΑ αν πλήξουν βάσεις στη Συρία''. Το Ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 
«Ο συριακός λαός δοκιμάστηκε πρώτα από την 'Αραβική άνοιξη', μετά από το Ισλαμικό Κράτος, τώρα από έξυπνους αμερικανικούς πυραύλους. Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει υφιστάμενη τρομοκρατική επιδρομή, δέχθηκε επίθεση. Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ειρηνικό μέλλον».

Η Τουρκία χαιρετίζει τις επιθέσεις από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία κατά στόχων στη Συρία. 
Στην ανακοίνωση, η αντίδραση των συμμαχικών δυνάμεων χαρακτηρίζεται ως η «κατάλληλη» με την Άγκυρα να διαλέγει με σαφή τρόπο στρατόπεδο.
Αύριο πάντως επισκέπτεται την Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα έχει συνάντηση τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης.

 RV