Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Πρωτοχρονιά στην Εσχάτη Θούλη



Την πρώτη μέρα του 2019 -περίπου στις 07.30 ώρα Ελλάδας της Πρωτοχρονιάς- το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της NASA, έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι, θα προσεγγίσει την Εσχάτη Θούλη (στη Ζώνη Κάιπερ).
Θα είναι το πιο μακρινό ουράνιο σώμα που θα το έχει ποτέ επισκεφθεί μια ανθρώπινη διαστημοσυσκευή. Βρίσκεται  σε απόσταση σχεδόν 6,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και  44 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο απ’ ό,τι η Γη. Ανακαλύφθηκε πριν από 4 χρόνια. Ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής, Άλαν Στερν, δήλωσε: «Πραγματικά δεν έχουμε ιδέα για το τι πρέπει να περιμένουμε. Αλλά ό,τι κι αν κάνουμε εκεί, πρόκειται να είναι ιστορικό». Το σκάφος θα στέλνει φωτογραφίες και μετρήσεις από τη διέλευσή του από τη Θούλη. Τα στοιχεία θεωρείται ότι θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού της Γης πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο Στερν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ταξιδεύουμε τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο παρελθόν. Τίποτε από ό,τι έχουμε ποτέ επισκεφθεί σε όλη την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, δεν έχει διατηρηθεί σε αυτό το είδος βαθιάς ψύξης όπως η Θούλη».

Ο Μιγκέλ Σερράνο πίστευε ότι  «αν και οι Έλληνες των πιο πρόσφατων καιρών την τοποθετούσαν στις εσχατιές του Βορρά, η Θούλη δεν βρίσκεται σε γήινες γεωγραφικές περιοχές. Αυτό το γνώριζαν οι προκλασικοί Έλληνες γι’ αυτό την ονόμασαν Υπερβορέα, δηλαδή πέρα από τον (Θεό) Βορέα».
Και ας θυμηθούμε και τον Πίνδαρο: «Ούτε από τη θάλασσα ούτε από τη στεριά θα μπορέσεις να βρεις τον θαυμαστό δρόμο που οδηγεί στη χώρα των Υπερβορέων» ( ναυσί δ΄, ούτε πεζός ιών κεν εύροις ες Υπερβορέων αγώνα θαυμαστάν οδόν)
Πηγή: thulebooks.gr

RV