Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ουκρανία – Απήγαγαν, βασάνισαν και σκότωσαν τον δημοσιογράφο του Σβόμποντα Βασίλι Σεργκουιένκο



Η σορός του Βασίλι Σεργκουιένκο βρέθηκε χθες σε ένα δάσος κοντά στο χωριό Βιγκράιεφ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, περίπου 120 χλμ. νοτιοανατολικά του Κιέβου, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος. 

Έφερε "σημάδια βασανισμού" και τραύματα με μαχαίρι και είχε "ανοιγμένο κρανίο", σύμφωνα με το Σβόμποντα, που διευκρινίζει πως είχε απαχθεί από το σπίτι του προχθές το βράδυ από τρεις αγνώστους οι οποίοι τον είχαν αναγκάσει να επιβιβαστεί σε ένα αυτοκίνητο. 

Η τοπική εισαγγελία επιβεβαίωσε την ανακάλυψη της σορού του δημοσιογράφου χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, καθώς "η έρευνα είναι σε εξέλιξη". 

Σύμφωνα με το Σβόμποντα, ο Βασίλι Σεργκουιένκο είχε δεχθεί πρόσφατα απειλές και η δολοφονία του μπορεί να συνδέεται με άρθρα που είχε γράψει σχετικά με έναν ισχυρό επιχειρηματία της περιοχής, τον οποίο το κόμμα δεν κατονομάζει.

Πέρα από την επαγγελματική ιδιότητα του δημοσιογράφου, ο Σεργκουιένκο ήταν ακτιβιστής του Σβόμποντα και είχε συμμετάσχει στις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις του Κιέβου οι οποίες κατέληξαν στην πτώση της φιλορωσικής ουκρανικής κυβέρνησης στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Το κόμμα Σβόμποντα, εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο,  ενώ ο ηγέτης του, Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για αντισημιτικές δηλώσεις.

Ristorante Verona