Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΠΑΣΤΙΛΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ



Λίγες μέρες πριν η Πενέλοπε Κρούζ και ο Χαβιέ Μπαρδέμ μαζί με πολλούς άλλους ισπανούς κινηματογραφιστές, μη μένοντας ασυγκίνητοι στη γενοκτονία όπως χαρακτηρίζαν τις ενέργειες του Ισραήλ έστειλαν μια επιστολή. Στην επιστολή καλείται η Ε Ε «να καταδικάσει τους βομβαρδισμούς από ξηρά, θάλασσα και αέρα κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας». Στην ίδια επιστολή απαίτησαν κατάπαυση πυρός και κάλεσαν το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, «από τον οποίο η Γάζα υποφέρει για περισσότερο από μία δεκαετία». 

«Η Γάζα ζει μια κόλαση αυτές τις μέρες, βρίσκεται υπό πολιορκία και δέχεται επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Τα σπίτια των Παλαιστινίων καταστρέφονται, τους αρνούνται το νερό, τον ηλεκτρισμό και την ελεύθερη πρόσβαση σε νοσοκομεία, σχολεία» αναφέρει η επιστολή, τονίζοντας ότι «η διεθνής κοινότητα δεν κάνει τίποτα».



Φαίνεται ότι τους τράβηξαν το αυτάκι αυτοί από τους οποίους εξαρτάται η ''καριέρα'' τους (γνωστής φυλετικής καταγωγής) και έτσι λίγες μέρες μετά η Πενέλοπε Κρουζ έγραψε μία δεύτερη ανακοίνωση, μέσα από την οποία διασαφήνισε ότι η μόνη επιθυμία και πρόθεσή της ήταν να έρθει η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα. «Δεν θέλω να παρεξηγηθώ σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Δεν είμαι γνώστης της κατάστασης ούτε της πολυπλοκότητας της. Η μόνη επιθυμία και πρόθεση που με έκανε να υπογράψω αυτό το γράμμα ήταν να έρθει η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα. Ελπίζω ότι όλοι επιθυμούν την κατάπαυση του πυρός για να μην υπάρξουν άλλα αθώα θύματα και από τις δύο μεριές. Εύχομαι ενότητα και ειρήνη. Πιστεύω σε έναν πολιτισμό που θα έχει την δύναμη να κάνει τους ανθρώπους να ζουν δίπλα δίπλα»

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ, μιμούμενος το παράδειγμα της Κρουζ, συνέταξε μία νέα επιστολή με τίτλο «Έκκληση για ειρήνη»: 

«Με την υπογραφή μου το μόνο που ήθελα ήταν να έρθει η ειρήνη. Η καταστροφή και το μίσος γεννούν μόνο μεγαλύτερη καταστροφή και μίσος. Καθώς φάνηκα επικριτικός με την δράση του Ισραηλινού στρατού, θα ήθελα να κάνω σαφές πώς τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον Ισραηλινό λαό και αισθάνομαι συμπόνια για τις απώλειες τους. Αυτή τη στιγμή, εγώ και η σύζυγός μου θεωρούμαστε αντισημίτες, το αντίθετο από αυτό που είμαστε πραγματικά. Απεχθανόμαστε τον αντισημιτισμό, όπως επίσης και τις απαίσιες και επίπονες συνέπειες του πολέμου. 

Ανατράφηκα έτσι ώστε να είμαι αντίθετος σε κάθε πράξη βίας, που έχει σαν αποτέλεσμα να υποφέρει η ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από θρησκεία, εθνικότητα και σύνορα. Τόσες αθώες Παλαιστίνιες έχουν χάσει τα παιδιά τους σε αυτή τη σύγκρουση. Τόσες Ισραηλινές μητέρες μοιράζονται τον ίδιο πόνο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποια πολιτική που να δικαιολογεί αυτό τον αβάσταχτο πόνο που προκλήθηκε και στις δύο μεριές. Και ελπίζω οι ηγέτες που έχουν αναμειχθεί σε αυτή τη "μάχη" να λάβουν υπόψη την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, "Στο όνομα της ανθρωπότητας , η βία πρέπει να σταματήσει".

RV