Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ford και Εθνικοσοσιαλισμός




Ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford Motor Company  Henry Ford. 

Υπήρξε φανατικός αντισημίτης, το 1918 αγόρασε την εβδομαδιαία εφημερίδα Dearborn Independent, μέσω της οποίας έκανε αντισημιτική προπαγάνδα, με τον ίδιο τον Φορντ να προσυπογράφει τα άρθρα. Τα αντισημιτικά άρθρα του Φορντ θα εκδίδονταν μάλιστα στη Γερμανία σε 4 τόμους, στο περίφημο "Ο Διεθνής Εβραίος'' μέρος του οποίου κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τον τίτλο «Ο Διεθνής Εβραίος: Το σημαντικότερο παγκόσμιο πρόβλημα». 

O Xένρυ Φορντ ήταν ο πιο διάσημος ξένος υποστηρικτής του Χίτλερ. Ο Χίμλερ περιγράφει τον Φορντ ήδη από το 1924 ως «έναν από τους πιο πολύτιμους, σημαντικούς και πνευματώδεις μαχητές μας», την ίδια στιγμή που είναι ο μόνος Αμερικανός που μνημονεύεται στο «Ο Αγών Μου», με τον Αδόλφο Χίτλερ να επαινεί τη στάση του. Σε συνέντευξή του το 1931 στην εφημερίδα Detroit News, ο Χίτλερ δηλώνει ότι βλέπει τον Φορντ ως πηγή έμπνευσης. 

Για τη δράση του, ο Χίτλερ τον τίμησε με το Verdienstorden vom Deutschen Adler (Order of the German Eagle), την υψηλότερη τιμή που απένειμε η Εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία σε ξένο υπήκοο. Ο Γερμανός πρόξενος τον παρασημοφόρησε τον Ιούλιο του 1938, στα 75α του γενέθλια.




Verdienstorden vom Deutschen Adler 

Ο Φορντ έφυγε από τη ζωή στις 7 Απριλίου 1947, σε ηλικία 83 ετών. Ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Αμερικής, ο άνθρωπος που βοήθησε στην οικοδόμηση της οικονομίας των ΗΠΑ όσο λίγοι, στα εύθραυστα μάλιστα χρόνια της μεγάλης ύφεσης, άφησε κληρονομιά που δεν θα έσβηνε. 


Tο έργο του '' Ο Διεθνής Εβραίος'' είναι ένα από τα πιο σπουδαία αντισημιτικά κείμενα.  


Πέρα από τη Ford Motor Company, άφησε κληρονομιά το Ίδρυμα Φορντ (Ford Foundation), που παρέχει σταθερά κονδύλια και αθρόα χρηματοδότηση σε ερευνητικά προγράμματα, εκπαιδευτικές δράσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες…

Εξώφυλλα από διάφορες εκδόσεις του βιβλίου 
''Ο Διεθνής Εβραίος''  











RV