Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Σε απεργία πείνας και πάλι η Ουκρανή πιλότος Νάντια Σαφτσένκο, που κρατείται παράνομα στις ρωσικές φυλακές



Η Ουκρανή πιλότος Νάντια Σαβτσένκο που κρατείται παράνομα στη Ρωσία ξεκίνησε και πάλι απεργία πείνας, παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών, δέκα ημέρες αφού την είχε σταματήσει, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της Μαρκ Φεϊγκούιν.

Η Σαβτσένκο, 33 ετών, αρχικά έκανε απεργία πείνας για 84 ημέρες, προτού σταματήσει εξαιτίας της μεγάλης αδυναμίας της, καθώς είχαν ήδη εξαντληθεί οι δυνάμεις της με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεσή της πάρα πολύ και να νοιώθει σπασμούς σε σημείο που να λιποθυμάει, ενώ το βάρος της είχε μειωθεί από τα 75 κιλά που ζύγισε πριν στα 54 και αφού αναγκάστηκε να επιλέξει μεταξύ της «αναγκαστικής σίτισης» στο νοσοκομείο και του τερματισμού της διαμαρτυρίας της.

Το βράδυ της Παρασκευής, αποφάσισε και πάλι να ξεκινήσει την απεργία πείνας αφού της αρνούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 


Η 33χρονη πιλότος δεν λαμβάνει επίσης τα φάρμακα που της είχε συστήσει ο Ουκρανός γιατρός που την παρακολουθούσε, ανέφερε ο ίδιος στη σελίδα του στο Facebook. 

Η Νάντια Σαβτσένκο αιχμαλωτίστηκε από τους φιλορώσους σεπαρατιστές αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας και παραδόθηκε στη Ρωσία!

Στην συνέχεια την κατηγόρησαν για τον «φόνο εκ προμελέτης» δύο δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία, στα μέσα Ιουνίου! Οι ρωσικές δικαστικές αρχές θεωρούν ότι η πιλότος ενημέρωσε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για το σημείο όπου βρίσκονταν οι δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν από ένα βλήμα όλμου! 

Σύμφωνα με τους Ρώσους, «για το ''έγκλημά'' της ενδέχεται να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών ή σε ισόβια κάθειρξη»!

Ουκρανοί γιατροί κατάφεραν να επισκεφθούν την Σαβτσένκο το Σάββατο, για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή της πριν εννέα μήνες. Γιατροί και ο δικηγόρος της, της συνέστησαν να μην ξεκινήσει και πάλι απεργία πείνας.

«Την προειδοποίησα ότι δεν είναι σε κατάσταση να ξεκινήσει και πάλι την απεργία πείνας, όμως αυτή σκέφτεται διαφορετικά», υπογράμμισε ο δικηγόρος της Μαρκ Φεϊγκούιν.

Την απελευθέρωση της Ουκρανής πιλότου έχει ζητήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με επιστολή του προς το Ρώσο ομόλογό του Πούτιν. «Έστειλα επιστολή στον Πούτιν προχθές. Ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της επιστολής δεν ήταν μόνο η κατάπαυση του πυρός, ... αλλά και η απελευθέρωση της Νάντια Σαβτσένκο» δήλωσε ο Ποροσένκο. 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν «αμέσως» την 33χρονη πιλότο.

«Ζητώ επίσης να αφεθεί ελεύθερος ο Όλεχ Σέντσοφ», ένας Ουκρανός κινηματογραφιστής που συμμετείχε ενεργά στις διαδηλώσεις στην πλατεία Μαϊντάν, «και όλοι οι Ουκρανοί πολίτες που κρατούνται παράνομα» στη Ρωσία, πρόσθεσε η Μογκερίνι.




πηγές: