Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη. Γερμανοί ο στόχος του ISIS




  Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι και οι δέκα νεκροί της επίθεσης είναι Γερμανοί

Αιματοκύλισμα στην Κωνσταντινούπολη, ισλαμιστής ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε μπροστά σε ένα γκρουπ 33 Γερμανών τουριστών. Τα θύματα ήταν από το Ντίσελντορφ και τη Φρανκφούρτη. Το γκρουπ των Γερμανών δέχτηκε επίθεση ενώ επισκεπτόταν τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου. Συνολικά 10 νεκροί και 15 τραυματίες. 


Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ανάμεσα στους 15 τραυματίες βρίσκεται και ο 59χρονος Νορβηγός στρατιωτικός, Τζοστέιν Νίλσεν, ο οποίος μιλώντας στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται δήλωσε ότι ο ίδιος κι η σύζυγός του έβλεπαν τα αξιοθέατα όταν εξερράγη η βόμβα. «Πρώτα άκουσα έναν ήχο, που πιστεύω ότι ήταν που προκλήθηκε από την πυροδότηση της βόμβας. Μετά έφτασε ο πραγματικός ήχος. Ένιωσα ότι τα γόνατά μου σταμάτησαν να λειτουργούν. Ανθρώπινα μέλη βρίσκονταν παντού», δήλωσε συγκλονισμένος ο Νίσλεν.


Δράστης ένας 28χρονος  συριακής καταγωγής, αιτηθείς άσυλο ο οποίος γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία. Ιδιοκτήτες καταστημάτων που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Σουλτάν Αχμέτ -εκεί όπου ανατινάχθηκε ο δράστης- υποστηρίζουν ότι πριν την επίθεση αυτοκτονίας η πλατεία δεν είχε πολύ κόσμο κι ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πλησίασε πολύ κοντά στο γκρουπ με τους Γερμανούς τουρίστες προτού ανατιναχθεί.

Υπό κράτηση τρεις Ρώσοι στην Τουρκία για διασυνδέσεις με την ISIS



Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές αρχές ανακρίνουν τρεις Ρώσους ύποπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ένα 24ωρο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. 

Οι τρεις θεωρούνται ύποπτοι για επαφές με τζιχαντιστές στις θερμές ζώνες της Συρίας και πως παρείχαν επιμελητειακή υποστήριξη στις ομάδες. Το  ρωσικό προξενείο επιβεβαίωσε την κράτηση τριών Ρώσων πολιτών υπόπτων για διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική οργάνωση.

RV