Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

ΕΝ ΟΨΕΙ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΑΜΕΜΩΝ




Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 διέρρευσε μυστηριωδώς από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα σε αμερικανικά μέσα ενημερώσεως ένας παράξενος χάρτης- σχέδιο  εμπειρογνωμόνων του στρατιωτικού επιτελείου της υπερδυνάμεως. Το σχέδιο αναφέρονταν σε εκτιμήσεις και αυτοεκπληρούμενες προφητείες για την μορφή της Μέσης Ανατολής στην επόμενη δεκαετία 2010- 2020. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του ήταν ο κατακερματισμός της σε νέα κρατικά μορφώματα αλλά επίσης και ο διαμελισμός της Τουρκίας. Εκείνη την εποχή πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα ήταν ο αμερικανοεβραίος Μόρτον Αβράμοβιτς, ο οποίος εύλογα και τεκμηριωμένα θεωρείται ως πολιτικός παράγοντας που βοήθησε σημαντικά στο χτίσιμο της εξουσίας του Ερντογάν στην Τουρκία. 

Ο Αβράμοβιτς μετά την αφυπηρέτηση του από τον διπλωματικό κλάδο, στα 2012 σε συνέντευξη του σε αμερικανικό περιοδικό έστειλε ένα  σαφές μήνυμα στον πρώην προστατευόμενο του Ερντογάν και τον προειδοποιούσε να διακόψει την.. αυτοκαταστροφική του πορεία αποστασιοποιήσεως από τα αμερικανικά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή και να αναλογιστεί κάποιες συγκεκριμένες συνέπειες που θα προκαλέσει η ισχυρή τάση αυτονομήσεως του. Με δεδομένη την επιμονή του Ερντογάν να εμφανίζεται ως εμπνευστής της αναβιώσεως της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Μέση Ανατολή και όχι μόνον, στο πλαίσιο της αναδιανομής της εύφλεκτης περιοχής, διαπιστώνεται η ροπή παραθεωρήσεως του  σημαντικού ρόλου της συγχρόνου παγκοσμίου Αυτοκρατορίας στην σύγχρονη εποχή. Είναι θέσφατο της Ιστορίας ότι όποιος μπερδεύει εποχές και ρόλους τιμωρείται αμείλικτα. Ενδεχομένως η 15η Ιουλίου 2016 να αποτέλεσε ένα προειδοποιητικό μήνυμα της.. μοντέρνας Ρώμης σε έναν απειθή επαρχιακό της ανθύπατο..Το επόμενο μήνυμα σίγουρα θα είναι θανατηφόρο...

Από την Μέση Ανατολή μέχρι την Νοτιοανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου διαδραματίζεται μία σκοτεινή διελκυστίνδα συγκρούσεως εκρηκτικών συμφερόντων. Ο Σουλτάνος της Άγκυρας προσπαθεί να στηριχθεί, πολιτικά και στρατιωτικά, για την προώθηση της  παράξενης πολιτικής του σε έναν ιστορικό εχθρό της Τουρκίας, την Ρωσία με την οποία φαίνεται να τον συνδέουν περιστασιακά κοινές βλέψεις, νιώθοντας ότι ένα σημαντικό μέρος της αμερικανικής εξουσίας τον θεωρεί.. καμμένο χαρτί. Σαφώς και η Ρωσία δεν θα ήθελε να απωλέσει το σχεδόν μονοπωλιακό εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, που θα προκύψει από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Κύπρου από δυτικά συμφέροντα.

 Από την περιπλεγμένη κατάσταση της Συρίας με την έντονη αντιπαράθεση της Τουρκίας με αμερικανικά συμφέροντα με αφορμή την χρησιμοποίηση του κουρδικού παράγοντα και με την περίεργη ρωσική στάση, δεν θα ήταν απίθανο να ξεκινήσει η εφαρμογή του γνωστού και περίφημου σχεδίου αμερικανών στρατιωτικών ειδημόνων ,που όπως αναφέραμε ήδη.. διέρρευσε ήδη από το 2002, για την δεκαετία 2010- 2020 και προέβλεπε διαμελισμό της Τουρκίας, μεταφορά πολεμικών θεάτρων στο εσωτερικό της, στην ακραία περίπτωση ρωσικού εναγκαλισμού της Τουρκίας και του συνεπαγομένου κινδύνου αποχωρήσεως της από το ΝΑΤΟ. Όλα αυτά είναι ασφαλώς σενάρια και εκτιμήσεις που θα επιβεβαιωθούν ή θα ακυρωθούν όταν λίαν συντόμως θα δοθεί εμπράκτως απάντηση σε δύο αδήριτα ερωτήματα.. Είναι η Ρωσία που έσωσε με τις μυστικές υπηρεσίες της την μοσχαροκεφαλή του Ερντογάν από την αμερικανική, προληπτική παρέμβαση στις 15 Ιουλίου 2016 και αν τελικά ο Σουλτάνος ελέγχει τον αποδεκατισμένο τουρκικό στρατό ή στην ουσία είναι ακόμα όμηρος του ;

Σίγουρα οι κραδασμοί του σκοτεινού γεωπολιτικού ζατρικίου στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο μεταδίδονται αυτομάτως στο Αιγαίο και αναθερμαίνουν την σταθερή και ιστορική αντιπαράθεση των ελληνικών και τουρκικών συμφερόντων. Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Θράκη καταδεικνύουν ότι ο Σουλτάνος δεν ορρωδεί προ ουδενός και είναι έτοιμος, είτε από την μέθη της  υπερφίαλης ισχύος είτε και από αίσθημα απελπισίας, να παίξει το παίγνιον της ρωσικής ρουλέτας και σε αυτές τις περιοχές. Πέραν των εμφανών προθέσεων του θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ορισμένα δεδομένα. Η Τουρκία του Ερντογάν, παρά τα φοβερά προβλήματα επιβιώσεως της σε όλα τα μέτωπα, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα δεκαετίας κόστους 80 δις δολλαρίων με κύρια αιχμή την ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας στα μικρασιατικά παράλια και την επιθετική αναδιάταξη στον Έβρο με υπερσύγχρονα μέσα αμφίβιων επιχειρησιακών μέσων.

 Αν τελικά υλοποιηθεί το εν λόγω εξοπλιστικό της πρόγραμμα από την πολεμική της βιομηχανία και όχι μόνον, θα καλύψει την αντιαεροπορική ανεπάρκεια της στις παραλιακές περιοχές της Μικράς Ασίας και στο Αιγαίο, και θα βελτιώσει σημαντικά την στρατιωτική θέση της στον Έβρο. Οφείλουμε να αναφέρουμε και το φιλόδοξο πρόγραμμα της για την απόκτηση, μέχρι το 2020, αντιαεροπορικού ηλεκτρονικού δικτύου προστασίας, ακτίνος 600 χιλιομέτρων, με σκοπό την ηλεκτρονική τύφλωση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.. Αυτά είναι ενδεικτικά των προθέσεων της και πρέπει να σημάνουν συναγερμό στους μακαρίως καθεύοντες των Αθηνών. 

Βεβαίως η Τουρκία έχει στο εσωτερικό της ένα εύφλεκτο υλικό, την πολυεθνική της σύνθεση, το οποίο κάποια στιγμή μπορεί να εκραγεί και να σκάσει στα χέρια του Σουλτάνου, ο οποίος έχοντας λάβει διαζύγιο από την μοντέρνα εποχή, κινείται σε αιθεροβατικές και ίσως μοιραίες χίμαιρες παρωχημένων οθωμανικών εποχών. Όμως, ας μην ξεχνάμε τα δημογραφικά δεδομένα της πληθυσμιακής ποσότητος των γειτόνων και ιδίως το ανησυχητικό γεγονός ότι το 50 τοις εκατό των 60 εκατομμυρίων της Τουρκίας, το απαρτίζουν ηλικίες κάτω το 30 ετών, με ασιατικό αίμα αναβρασμού που διεκδικεί ευρύτερο ζωτικό χώρο εκτονώσεως.. Τα  αντίστοιχα ελληνικά δημογραφικά δεδομένα είναι δραματικώς αυτοκτονικά. Και επίσης να το καταλάβουμε. Στην Τουρκία καλλιεργείται και επιβάλλεται βιαίως ένας έντονος θρησκευτικός ισλαμικός φανατισμός και ένας εκρηκτικός εθνικισμός, σε αντίθεση προς την  παρηκμασμένη δημοκρατική, λεπτεπίλεπτη Ελλάδα, βασικά προτάγματα της οποίας έχουν καταστεί το.. σύμφωνο συμβιώσεως ομοφυλοφίλων, ο φιλοτομαρισμός και οι επόμενες ναρκωτικές δόσεις από τους διεθνείς τοκογλύφους. Ας προσέξουμε πριν είναι αργά, διότι τι σημασία έχουν τα όπλα, όταν δεν υπάρχουν επαρκή χέρια να τα κρατήσουν και αποφασισμένες ψυχές για να πιστέψουν στην αξία τους και να τα τιμήσουν.

Στις ημέρες μας οι πάντες και εύλογα ομιλούν για επικείμενο θερμό επεισόδιο που ίσως καταλήξει σε εκτεταμένη πολεμική αναμέτρηση με τον προαιώνιο εχθρό. Αναπτύσσονται τα πλέον απίθανα σενάρια.. Αν δεν τα καταφέρει ο Σουλτάνος στο Αφρίν της Συρίας και εν όψει των κρισίμων εκλογών στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2019, θα επιχειρήσει μία περιπέτεια  στο Αιγαίο.. ή.. θα τραβήξει το σχοινί στα θολά τεκταινόμενα της κυπριακής ΑΟΖ και πολλά άλλα σενάρια ρεαλιστικά ή ευφάνταστα. Δεν θα κάνουμε τους προφήτες. Εν τούτοις οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ένα γεγονός. Ο Ερντογάν, το κεφάλι του οποίου πολλοί διεθνείς ισχυροί παίκτες στην περιοχή, με απόλαυση θα το έβλεπαν να αιωρείται σε μία αγχόνη, και αυτό κρατείστε το, έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μία ατραπό στο τέρμα της οποίας υπάρχει το σύνθημα.. ή ολοκληρωτική νίκη σε όλα τα μέτωπα εσωτερικά και εξωτερικά ή ξαφνικός θάνατος.. Και κάτι άλλο, ένα δίδαγμα της Ιστορίας. Η κάθε υπερδύναμη κάθε εποχής κολάζει αυστηρά τους αυθάδεις τοπικούς ηγεμόνες, οι οποίοι στηρίχθηκαν από αυτήν και επιθυμούν να διαφοροποιηθούν.. Θυμηθείτε τις.. πατρικές προειδοποιήσεις Αβράμοβιτς που αναφέρω στην αρχή του άρθρου, αλλά και την 15η Ιουλίου 2016. Ίσως η Τουρκία να διαγράφει το τέλος της κρατικής γενοκτονικής υπάρξεως της, της ιστορικής μεταπολιτεύσεως της μετά το 1923 και η Ελλάδα να βιώσει τον αιφνιδιαστικό τερματισμό της δικής της ολέθριας μεταπολιτεύσεως του 1974.. Δύσκολοι γρίφοι και βασανιστικά αινίγματα.

Θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία και πότε; Ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στο επόμενο διάστημα..
Μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 , μετά την στημένη κρίση των Ιμίων το 1996 και την έγερση για πρώτη φορά μετά το 1923 και την διάτρητη συνθήκη της Λωζάνης, εδαφικών αξιώσεων της Τουρκίας στην Ελλάδα, πέραν της καθιερωμένης αμφισβητήσεως των θαλασσίων και εναερίων συνόρων, οδηγούμαστε στην υβριδική, ψυχολογική πολεμική ενόχληση με παρατεταμένα επεισόδια σε Αιγαίο και Θράκη και με τις απειλές στην ελεύθερη Κύπρο. Η Τουρκία του σωβινιστικού Κεμαλισμού, διότι αυτή είναι η ουσία της Τουρκίας μετά το 1923, παρά τις μεταμορφώσεις της και τους ηγέτες της, διασαλπίζει  και επιδιώκει στρατηγικά την καταστροφή της Ελλάδος και την επανένταξη της σε καθεστώς επιτηρήσεως , ως μίας.. αμαρτωλής αποσπασθείσης επαρχίας της τουρκικής Αυτοκρατορίας. 

Δυστυχώς στην εποχή μας το άθλιο πολιτικό κατεστημένο των Αθηνών, το οποίο έχει βυθίσει την Ελλάδα στην άβυσσο της οικονομικής υποτέλειας και της εθνικής απονευρώσεως, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και αυτήν την ιστορική πρόκληση. Η Ιστορία όμως όπως και η φύσις δεν αναγνωρίζει χάσκοντα κενά. Μπορούν να αναπληρωθούν πάντα με δυναμικό απρόβλεπτο τρόπο..

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Σε περίπτωση εκτεταμένης θερμής αντιπαραθέσεως της Ελλάδος και της Τουρκίας, λαμβάνοντας σοβαρά τους δυναμικούς ενόπλους συσχετισμούς, το φρόνημα του λαού και την σχετική στάση διεθνών παραγόντων, εκείνη την τραγική στιγμή, η στιβαρή πλευρά που θα καταφέρει να προχωρήσει στο πρώτο σκληρό, εκτεταμένο, αδίστακτο και σε βάθος χώρου αεροναυτικό και χερσαίο χτύπημα θα είναι νικητής και θα καθορίσει την πορεία των πραγμάτων για τις επόμενες δεκαετίες..Και αυτή η αποφασιστική δύναμις πρέπει να είναι και θα είναι η Ελλάδα.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί ο Ιούλιος του 1974, ας ελπίσουμε ότι τα νικηφόρα ελληνικά όπλα δεν θα προδοθούν και πάλι από μία εγκάθετη και ανάξια πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.. Ας ελπίσουμε ότι σε μία τέτοια απευκταία δραματική περίπτωση,  τα  γενναία ελληνικά όπλα θα καθηλώσουν εν τη  γενέσει τους και την συντριβή και την προδοσία..

Απόστολος Λαγός

Ristorante Verona