Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ποιος είναι ο διευθυντής της CIA και νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ




Ο έως τώρα διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο (Michael Richard Pompeo), είναι ταυτόχρονα και εξέχων οπαδός του συντηρητικού Tea Party, το οποίο ώθησε τους Ρεπουμπλικάνους πριν από μερικά χρόνια προς τα δεξιά, όπως γράφει η Washington Post.


Ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προέρχεται από τις τάξεις του Αμερικανικού στρατού. Σπούδασε στην κορυφαία στρατιωτική ακαδημία των ΗΠΑ, το γνωστό West Point, και αποφοίτησε πρώτος στην τάξη του το 1986.


Από το 1986 ως το 1991 υπηρέτησε στον Αμερικανικό στρατό ως αξιωματικός τεθωρακισμένων στην Ευρώπη, έζησε την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, και πολέμησε στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου.
 
Αποστρατεύθηκε γρήγορα και ολοκλήρωσε την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση ως διδάκτωρ νομικής στο πανεπιστήμιο Harvard.

Από το 1998 εργάζεται και συμμετέχει σε επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου επιχειρήσεων των Αδελφών Koch. Το 2010 ξεκίνησε πολιτική καριέρα με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Οι απόψεις του χαρακτηρίζονται ως βαθιά συντηρητικές.
Στην κυβέρνηση Τράμπ ανέλαβε το πόστο του διευθυντή της CIA στις 23 Ιανουαρίου του 2017.

Από όλα τα στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ρεπουμπλικανός περιγράφεται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη αφοσίωση στον Τραμπ. Θεωρείται σκληροπυρηνικός, ένας άνθρωπος που δεν ήθελε να χαρακτηρίζονται βασανιστήρια οι εικονικοί πνιγμοί, ενώ έχει ταχθεί κατά του περιορισμού των πρακτικών παρακολούθησης της NSA.

Ποιες είναι όμως οι θέσεις και απόψεις του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ;
ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Είναι υπέρμαχος των παρακολουθήσεων που διεξάγουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Μάλιστα έχει εργαστεί ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στις ΗΠΑ τα στοιχεία ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατία να συνδυάζονται με έρευνες στα οικονομικά τους στοιχεία και την προσωπική τους ζωή ώστε να υπάρχει μια συνολικότερη εικόνα της δράσης τους.
Η άποψή του για τα WikiLeaks είναι ότι πρόκειται για μια εχθρική μη-κρατική μυστική υπηρεσία. Για τον δημιουργό των WikiLeaks, Julian Assange, η άποψή του είναι ότι πρόκειται για ένα δειλό, ενώ για τον Edward Snowden είναι ότι θα έπρεπε να γυρίσει στις ΗΠΑ και να καταδικαστεί για προδοσία.
ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε δηλώσεις του το 2013 είχε αναφέρει ότι οι ηγέτες των Μουσουλμανικών κρατών που δεν αποκηρύσσουν ανοιχτά την τρομοκρατία θα πρέπει να θεωρούνται ηθικοί αυτουργοί της και συνυπεύθυνοι. Οι δηλώσεις αυτές τον έφεραν σε σύγκρουση με τις Μουσουλμανικές κοινότητες εντός και εκτός ΗΠΑ.
Επίσης, ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ έχει ταχθεί εναντίον της προοπτικής κλεισίματος των φυλακών του Guantanamo, των μυστικών τόπων κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία και της απαγόρευσης μεθόδων βασανισμού σε ανακρίσεις.
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ο Pompeo είναι υποστηρικτής της καθεστωτικής αλλαγής στη Βόρεια Κορέα και της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης της χερσονήσου.
ΙΡΑΝ
Τάσσεται ενάντια στην συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, κάνοντας μάλιστα λόγο για μυστικές συμφωνίες μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που διενεργεί τους ελέγχους για την συμμόρφωση του Ιράν προς τη Συμφωνία.
ΙΣΡΑΗΛ
Φιλοισραηλινός και φιλικά διακείμενος προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, συμμεριζόμενος μαζί του τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με το Ιράν.
ΡΩΣΙΑ
Πολέμιος της ιδέας προσέγγισης με τη Ρωσία και κάθετα αντίθετος προς την πολιτική του Κρεμλίνου σε Ουκρανία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Χρεώνει στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα το ότι ουσιαστικά με τη στάση του προσκάλεσε τους Ρώσους στον πόλεμο στη Συρία.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αντίθετος με την Συμφωνία για το Κλίμα και υπέρμαχος των παραδοσιακών φθηνών μορφών ενέργειας.
ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ
Ισόβιο μέλος του National Rifle Association
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Εμφανίζεται ως υπέρμαχος την κατάργησης της διάκρισης των τροφίμων σε μεταλλαγμένα και μη μεταλλαγμένα συνηγορώντας υπέρ της κατάργησης σχετικών ενδείξεων στα τρόφιμα.


 RV