Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

5,1 εκατ. Έλληνες, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας



Έκρηξη της φτώχειας με τους νεόπτωχους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και νέους να αυξάνονται αλματωδώς. Σήμερα το 48% του πληθυσμού, 5,1 εκατομμύρια Έλληνες, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με κάτω από 382 ευρώ τον μήνα.

Η φτώχεια ‘χτυπάει’ την πόρτα ολοένα και σε περισσότερους Ελληνες οι οποίοι -μαζί τα χρέη σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία -έχουν οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση. 


Τα τελευταία -επίσημα- στοιχεία του υπουργείου Εργασίας(ΕΦΚΑ) δείχνουν ότι με μισθό μόλις 383 ευρώ μεικτά καλείται να ζήσει σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα καθώς απασχολείται με ευέλικτες μορφές εργασίας.Σε σύνολο σχεδόν 2,2 εκατομμυρίων εργαζόμενων, περισσότεροι από 657.000 έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με το μέσο ημερομίσθιό τους να είναι κάτω από το μισό των αντίστοιχων ημερήσιων αποδοχών που λαμβάνουν όσοι έχουν πλήρες ωράριο.
Πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη ότι η χαμηλά αμειβόμενη υποαπασχόληση είναι διαδεδομένο φαινόμενο στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ(υπουργείο Εργασίας), το πρώτο τρίμηνο του έτους το 53% των προσλήψεων έγινε με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

RV