Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Κρήτη και Κύπρος στο ρωσικό στόχαστρο - Στην Ελλάδα ο Διοικητής της USAFE, Τοντ Γουόλτερς - Ποιος ο ρόλος της Σούδας στην απόφαση για επίθεση στη Συρία



Αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη προσγειώνονται στην Κρήτη. Τα τύμπανα πολέμου πυκνώνουν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη Συρία. Πολεμικός συναγερμός έχει σημάνει στην Αμερικανική Βάση της Σούδας στο Ακρωτήρι της Κρήτης, στο Ναύσταθμο της Σούδας και στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.
Κάτι που σημαίνει πως αν το πράγμα ξεφύγει και υπάρξει κλιμάκωση, Κρήτη και Κύπρος, τίθενται στο ρωσικό στόχαστρο.
 
Ο ρόλος της βάσης της Σούδας είναι η διευκόλυνση του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών με την παροχή καυσίμων, πυρομαχικών και παροχών όπως η συντήρηση των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Στη βάση της Σούδας υπάρχει και αεροδρόμιο από το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ και ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη P-8 Poseidon και αεροσκάφη ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών EC-135, να επιχειρούν στις συριακές ακτές.
Τις τελευταίες ώρες, δύο αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, όπου το ένα εξ αυτών, το MC-12S EMARSS έφερε πολιτικό νηολόγιο, το δεύτερο όμως, ένα MC-12W Liberty είχε πλήρη διακριτικά της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα αεροσκάφη, έχουν χρησιμοποιηθεί σε αποστολές, στο πλαίσιο των μεγάλων αεροπορικών επιχειρήσεων Enduring Freedom (OEF) και Enduring Iraqi Freedom (OIF), σε Αφγανιστάν και Ιράκ αντίστοιχα. 

Στην Ελλάδα ο Διοικητής της USAFE, Τοντ Γουόλτερς



Τον διοικητή των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ υποδέχθηκε την Τρίτη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.
Ο πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς- που είναι και επικεφαλής της διοίκησης αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής- έκανε επίσκεψη στο ΓΕΑ.
Κατά τη διάρκειά της, ο Αμερικανός έγινε δεκτός και από τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Πρίν περάσουν μόνο λίγες ώρες από την αποχώρηση του Πτεράρχου έγινε γνωστό οτι θα χρησιμοποιηθεί η Βρετανική Βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου για τις Επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας.
Όμως σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί και η Αμερικανική Βάση της Σούδας στο Ακρωτήρι της Κρήτης και φυσικά ο Ναύσταθμος της Σούδας και αυτό ίσως να γίνει και στόχος για τυχόν Ρωσικά αντίποινα !

Ποιος ο ρόλος της Σούδας στην απόφαση για επίθεση στη Συρία


Η Βάση της Σούδας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αρκετούς πολέμους στις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτές. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.Ο κόλπος της Σούδας απεδείχθη ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό Ναυτικό σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό του Έκτου Στόλου. Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας η βάση της Σούδας εξυπηρέτησε τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ είτε ως κατασκοπευτικό κέντρο, είτε ως κέντρο για τις επιχειρήσεις των Νατοϊκών αεροπορικών επιθέσεων. Παρόμοιο ρόλο έπαιξε και στην επίθεση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 1986. Καίριος ήταν ο ρόλος της βάσης και στους πολέμους στον Περσικό Κόλπο το 1991 (Καταιγίδα της Ερήμου) και το 2003 (Σοκ και Δέος). Για την επιχείρηση “Καταιγίδα της Ερήμου”: από τις 2 Αυγούστου του 1990 η Σούδα συντήρησε 97 πλοία, φόρτωσε και ξεφόρτωσε 13.000 τόνους, εξυπηρέτησε 31.000 πτήσεις και τροφοδότησε αεροσκάφη με 4.500 λίβρες υγρών καυσίμων. Λειτούργησε 24 ώρες το 24ώρο με εξουθενωτικούς ρυθμούς, 300-400% πιο γρήγορα από τους κανονικούς.

Στον πόλεμο του Ιράκ 2 (Επιχείρηση «Σοκ και Δέος») για το κρίσιμο διάστημα της επίθεσης του 2003 (Μάρτιος-Απρίλιος) 5.270 αεροσκάφη, αμερικανικά και συμμαχικά, προσγειώθηκαν ή πέρασαν από τη Σούδα. Στην πλειοψηφία τους ήταν μεταφορικά αεροσκάφη, ενώ η βάση αποτέλεσε ορμητήριο για καθημερινή απογείωση 22-28 κατασκοπευτικών και ηλεκτρονικού πολέμου αεροσκαφών, ιπτάμενων τάνκερ και ραντάρ. Στο ναυτικό επίπεδο περίπου 200 πλοία (αεροπλανοφόρα, φρεγάτες, υποβρύχια) έδεσαν στη Σούδα. Η Βάση της Σούδας είχε το ρόλο της στον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2003, στον πόλεμο της Λιβύης το 2011 και στον πόλεμο στη Συρία.

Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, το 2016 προσγειώθηκαν 2.750 μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Το 2015 στο αεροδρόμιο της Βάσης προσγειώθηκαν 2.840 αμερικανικά και νατοϊκά αεροσκάφη ενώ περισσότερα από 70 πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν στις εγκαταστάσεις της. Το 2014, στη Βάση βρέθηκαν 4.500 αεροσκάφη και 147 πλοία. Παράλληλα αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος της Βάσης σε επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού στρατιωτικών επιχειρήσεων. 

2015 
• Περισσότερα από 2.830 μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης. 
• Πάνω από 70 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση. 
• Πάνω από 65 πλοία και 1.200 εκπαιδευόμενοι βρέθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ). 
• 17 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα (έναν από τους τρεις σταθμούς που διατηρεί το ΝΑΤΟ για ελέγχους ακριβείας των αισθητήρων οπλισμού και ναυτιλίας).   

2014 
• Πάνω από 4.500 αμερικανονατοϊκά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις της 115 Π.Μ. 
• Πάνω από 145 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση. 
• Πάνω από 100 πλοία και 1.700 εκπαιδευόμενοι βρέθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ). 
• 22 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα.   2013 
• Πάνω από 2.350 αμερικανονατοϊκά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις της 115 Π.Μ. 
• Περισσότερα από 250 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση. 
• 260 πλοία εκπαιδεύτηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ). 
• 18 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα.  
2013 
• Πάνω από 2.350 αμερικανονατοϊκά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις της 115 Π.Μ. 
• Περισσότερα από 250 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση. 
• 260 πλοία εκπαιδεύτηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ). 
• 18 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα.
πηγή
RV