Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΧΙΤΕΣ, ΣΤΑ ΛΟΚ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ


Από τι γλιτώσαμε:  Όταν οι κομμουνιστοσυμμορίτες του ΕΛΑΣ ανέβασαν το πορτραίτο του Στάλιν στην πλατεία Ιωαννίνων



Οι μπολσεβίκοι ανεβάζουν το τεράστιο πορτραίτο του Στάλιν στο ξενοδοχείο Ακροπόλ.


Η εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών έφερε στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο που αποτυπώνει τις πρώτες μέρες της εισόδου των μπολσεβίκων του ΕΛΑΣ στην πόλη των Ιωαννίνων στις αρχές 1945. Πρόκειται για το φωτογραφικό αρχείο ενός συμμορίτη του ΕΛΑΣ.

Το κρυμμένο για πάνω από επτά δεκαετίες φωτογραφικό υλικό (26 τμήματα από αρνητικό φιλμ και 80 φωτογραφίες πρωτότυπες και ανατυπωμένες),  καθώς και τρία έγγραφα, αποτυπώνουν την εικόνα της πόλης των Ιωαννίνων το 1944 και 1945. 
Οι φωτογραφίες από την είσοδο των μπολσεβίκων του ΕΛΑΣ δεν έχουν ημερομηνία. Με δεδομένο όμως ότι ο αρχιεγκληματίας κομμουνιστής Βελουχιώτης μπήκε στην πόλη μετά την αποχώρηση του Ναπολέοντα Ζέρβα στις 28 Δεκεμβρίου 1944 χρονολογούνται στις τελευταίες μέρες του ’44 και τους πρώτους μήνες του 45.


Στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Ακροπόλ ήταν τοποθετημένες στα κάγκελα σημαίες. Διακρίνονται καθαρά μια Ρωσική (σφυροδρέπανο) και μια Αγγλική.

Φωτογραφία από συγκέντρωση των μπολσεβίκων του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ στα Γιάννενα. Στο μέσον της συγκέντρωσης μια διμοιρία γυναικών ανά πεντάδες που πιθανώς ανήκαν στην 9η μεραρχία των ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΩΝ Δυτικής Μακεδονίας.



Η στιγμή που οι μπολσεβίκοι της ''Λαϊκής Πολιτοφυλακής'' της 8ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ, τοποθετούν στην πρόσοψη του ξενοδοχείου «Ακροπόλ» το πορτραίτο του Ιωσήφ Στάλιν.

Από τι γλύτωσες Πατρίδα....



RV