Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Στον Έβρο και η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία





Στα Σύνορα του Έβρου θα πάνε οι Κοκκινομπερέδες της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ» ενώ κατασκευάζεται από το Μηχανικό παράλληλα με τον φράκτη ένα τείχος με HESCO.

Κατά τα ξημερώματα της Τρίτης σήμανε συναγερμός στις ελληνικές Αρχές στον Έβρο, ύστερα από αναφορά για πυροβολισμούς, που προήλθαν από το τουρκικό έδαφος, σε σημείο όπου βρισκόταν όχημα μικτού περιπόλου Αστυνομίας και Στρατού κοντά στο χωριό Σοφικό Έβρου. Καμία σφαίρα δεν πέτυχε το ελληνικό όχημα, ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες αναφορές του παρελθόντος, αυτή τη φορά έγινε λόγος για πυρά που δεν είχαν στόχο τον αέρα αλλά το έδαφος. 

Το ότι οι πυροβολισμοί έπεσαν τόσο χαμηλά σημαίνει πως αυτοί που τους έριξαν από την τουρκική πλευρά είναι διαθέσιμοι να προχωρήσουν πέρα από τον απλό εκφοβισμό.

Το περιστατικό κατέστησε σαφές πως υπάρχει ανάγκη για άμεση ενίσχυση της συνοριογραμμής και για αυτό επισπεύδεται η κατασκευή του τείχους με HESCO. Τα HESCO χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς από τον Ελληνικό Στρατό κατά την αποστολή του στο Κοσσυφοπέδιο και προστατεύουν από τα πυρά ευθυτενούς τροχιάς.


Η 71η Αερομεταφερόμενη δεν πάει τυχαία στον Έβρο καθώς λαμβάνει εξειδικευμένη εκπαίδευση για αντιμετώπιση αστικών ταραχών. Είναι δηλαδή εξοπλισμένη για να συνδράμει στο έργο των αστυνομικών δυνάμεων και να αντιμετωπίσει οργανωμένες εισβολές παράνομων μεταναστών.

Πέραν αυτού όμως είναι και μια από τις πιο επίλεκτες μονάδες του ελληνικού Στρατού και μπορεί να αντιμετωπίσει περιστατικά όπως το βραδινό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Βουλγαρία, μετά από αίτημα της Ελλάδας, άνοιξε το φράγμα του Έβρου, ώστε να καταστήσει δυσκολότερο για τους αλλοδαπούς να περάσουν τον ποταμό, όσο οι ελληνικές δυνάμεις κρατάνε κλειστά τα σύνορα όσους, προσπαθούν να γκρεμίσουν ή να κόψουν τον φράχτη. Η στάθμη του νερού άρχισε να ανεβαίνει. Οι αρχές της γειτονικής χώρας, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση για να προσφέρουν βοήθεια στην Αθήνα.
πηγή


RV