Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Κρίσιμη νύχτα, κλήθηκαν "στα όπλα" οι εθνοφύλακες



Ίση δύναμη με τον τουρκικό στόλο ανέπτυξε και θα αναπτύξει το Πολεμικό Ναυτικό τις επόμενες λίγες ώρες στα Δωδεκάνησα και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX.

Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠΕΘΑ στο pronews.gr: «15 έως 20 μάχιμες μονάδες επιφανείας, υποβρύχια και βοηθητικά πλοία του ελληνικού Στόλου έχουν μετακινηθεί σε μία περιοχή που ξεκινάει από τα Βόρεια Δωδεκάνησα και τελειώνει νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης προς την περιοχή της τουρκικής NAVTEX».

Οι ελληνικές κινήσεις θα εξαρτηθούν από το αν αποπλεύσει το Oruc Reis από την Αττάλεια.

Μάλιστα τα ελληνικά επιτελεία είχαν πληροφόρηση πως κάτι είναι πιθανόν να συμβεί, καθώς ο ελληνικός Στόλος ήταν σε ανάπτυξη εδώ και μία εβδομάδα.

Από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή αναστολής των αδειών στα στελέχη του στρατεύματος στον Έβρο, ενώ απαγορεύτηκε η έξοδος από τα στρατόπεδα των νησιών του Αιγαίου στα στελέχη, μετά το πέρας της προβλεπόμενης υπηρεσίας τους. Παράλληλα σε πολλά ακριτικά νησιά, όπως η Σύμη, κλήθηκαν στο στρατόπεδο εθελοντές εθνοφύλακες.


Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι έχουμε φτάσει στο «meltpoint», δηλαδή στο σημείο όπου πρέπει να γίνει ένα σημαντικό επεισόδιο. 

Σε κάθε περίπτωση η νύχτα αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμη, με τα ελληνικά Επιτελεία να βρίσκονται στην μέγιστη επιφυλακή και κινητοποίηση.