Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Δανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που λέει σε Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους γιατί είναι πλέον ασφαλής

 


Η Δανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που λέει σε Σύρους πρόσφυγες ότι πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, υποστηρίζοντας ότι είναι πλέον ασφαλής.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph οι Αρχές στη Δανία προχώρησαν στα μέσα Ιανουαρίου στην ανάκληση των αδειών παραμονής 94 προσφύγων από τη Δαμασκό, κρίνοντας πλέον ασφαλή την πρωτεύουσα της Συρίας και τη γύρω περιοχή. Οι πρόσφυγες θα σταλούν τώρα σε κέντρα απέλασης, αλλά δεν θα υποχρεωθούν να φύγουν, αν και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Δανίας δεν δίνει καμία άλλα επιλογή στους πρόσφυγες από το να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, Ματίας Τεσφάγιε, είπε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του ήταν «εξαρχής ανοικτή και ειλικρινής» απέναντι στους πρόσφυγες από τη Συρία. «Τους καταστήσαμε σαφές ότι η άδεια παραμονής τους είναι προσωρινή και μπορεί να ανακληθεί αν δεν χρειάζονται πλέον προστασία», δήλωσε. «Πρέπει να παράσχουμε προστασία στους ανθρώπους για όσο διάστημα τη χρειάζονται. Αλλά όταν βελτιώνονται οι συνθήκες στην πατρίδα, ένας πρώην πρόσφυγας πρέπει να επιστρέφει εκεί και να ξαναρχίζει τη ζωή του εκεί», πρόσθεσε.

Το κυβερνών κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Δανίας έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή στο προσφυγικό για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από κόμματα της Δεξιάς. Η πρωθυπουργός Μέτε Φρένρικσεν έχει υποσχεθεί να μειώσει στο ελάχιστο το ποσοστό των αιτούντων άσυλο στη χώρα και μολονότι η Γερμανία έχει κρίνει παλαιότερα ότι εγκληματικά στοιχεία μπορούν να απελαθούν πίσω στη Συρία, η Δανία είναι πλέον η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που λέει ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους πρόσφυγες από τη Συρία. Η απόφασή της να συμπεριλάβει στις ασφαλείς ζώνες την επαρχία Rif Dimashq σημαίνει ότι θα επανεκτιμηθεί το καθεστώς άλλων 350 Σύριων προσφύγων που διαμένουν στη χώρα, πέραν άλλων περίπου 900 από τη Δαμασκό.

Πηγή


RV