Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

«Αεροπειρατεία Λουκασένκο»: «Μπλόκο» Ρωσίας σε αεροσκάφη που παρακάμπτουν τη Λευκορωσία

 


Ένα καινούριο «θρίλερ» εξελίσσεται μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας στον απόηχο της «κρατικής αεροπειρατείας» από τη Λευκορωσία, προκειμένου να συλληφθεί ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και των επακόλουθων κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ρωσία δεν επιτρέπει σε αεροσκάφη που πραγματοποιούν εναλλακτική διαδρομή, παρακάμπτοντας τον εναέριο χώρο που ελέγχεται από το Μινσκ, να προσγειωθούν στο έδαφός της. Με τη Μόσχα να έχει εκφράσει την πλήρη στήριξή της στο καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έφαγαν «μπλόκο»  από τις ρωσικές Αρχές.

Όπως ανακοίνωσε η αυστριακή αεροπορική εταιρεία Austrian Airlines που ανήκει στον όμιλο Lufthansa, η Ρωσία δεν επέτρεψε σε αεροσκάφος της που θα αναχωρούσε από την Βιέννη με προορισμό τη Μόσχα να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας επειδή θα παρέκαμπτε τον εναέριο χώρο της Λευκορωσία.

Την ίδια ώρα, η Air France ματαίωσε άλλη μία πτήση από το Παρίσι για τη Μόσχα, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, αφού οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν έγκριση στο σχέδιο πτήσης που θα παρέκαμπτε τη Λευκορωσία, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

πηγή


RV