Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Ντονμπάς και Κριμαία στη φανέλα της Εθνικής Ουκρανίας για το Euro

 

Η UEFA ενέκρινε την εμφάνιση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ουκρανίας για το Euro, η οποία φέρει το σύνθημα των Ουκρανών "Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους ήρωες!" από τα κείμενα του εθνικού ποιητή της χώρας, Τάρα Σεβτσένκο το 1800.  

Η εμφάνισης της εθνικής ομάδας απεικονίζει επίσης τον χάρτη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών του Ντονμπάς που δεν ελέγχονται από το Κίεβο και της Κριμαίας.

"Η εμφάνιση της εθνικής ομάδας της Ουκρανίας (και όλων των άλλων ομάδων) για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχει εγκριθεί από την UEFA σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες σχετικά με τον εξοπλισμό", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αυτό όμως δεν άρεσε στην μπολσεβίκα εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήρισε τα σλόγκαν «εθνικιστικά» και συμπλήρωσε πως είναι «ναζιστικών απηχήσεων».


«Κατά τη διάρκεια του πολέμου, αυτή η ναζιστική πολεμική κραυγή χρησιμοποιήθηκε από τακτικές και παράτυπες εθνικιστικές ένοπλες μονάδες της Ουκρανίας», δήλωσε.

ο Ντμίτρο Κούλεμπα, επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε μήνυμά του δήλωσε:

 «Σε όλους εκείνους που αρχίζουν να επικρίνουν τις εμφανίσεις της Εθνικής Ομάδας μας και που δεν αντέχουν να βλέπουν τα σύνορά μας αναγνωρισμένα διεθνώς ή τα επίσημα μηνύματα του κράτους μας, θα απαντήσω μόνο σε ένα πράγμα: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλει τα εθνικά μας σύμβολα» προσθέτοντας: «Δόξα στην Ουκρανία! Μαζί προς τη νίκη!».


RV