Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χρηματοδότησε κομμουνιστικό Ελληνοτουρκικό διήμερο στη Μυτιλήνη

 

''Λεφτά υπάρχουν'', για τουρκέλληνες μπολσεβίκους


Με ομόφωνη απόφαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου χρηματοδότησε με 40.000 ευρώ το Ελληνοτουρκικό κομμουνιστικό διήμερο που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο η ΚΝΕ στην πόλη της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση στην Διαύγεια η απόφαση ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ. ΟΜΟΦΩΝΗ, δηλαδή όλα τα κόμματα! 

Το αίτημα για την χρηματοδότηση είχε κατατεθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ. Πριν ένα χρόνο το αντίστοιχο φεστιβάλ χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Αγοραστού (ΝΔ). Εφέτος σειρά είχε η Περιφερειακή αρχή του Κώστα Μουτζούρη. 


 

Το κομμουνιστικό Ελληνοτουρκικό διήμερο της ΚΝΕ, στη Μυτιλήνη είχε σύνθημα: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ – κυβερνήσεις – καπιταλισμός. Στις εκδηλώσεις του συμμετείχε αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (ΚΝΤ), με ''πλούσιο πολιτικό – πολιτισμικό πρόγραμμα, συζητήσεις, κοινές δραστηριότητες ανάμεσα στην ΚΝΕ και την ΚΝΤ''. Επίσης, στην κεντρική συγκέντρωση, που θα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιουλίου στις 8.00μμ, στην πλατεία Σαπφούς, μίλησαν ο Κουτσούμπας, γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Κεμάλ Οκουγιάν, γγ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP). 

Έλληνες και  Τούρκοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους, δήλωσαν. Ενώ κάλεσαν σε ταξικό πόλεμο για την ''εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό. 

Ενδεικτικά παραθέτουμε δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

- Βράβευση των νικητών του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου της ΚΝΕ ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό, την προσφυγιά.

-  Λαϊκό γλέντι 

- Εκδρομή – πεζοπορία στα Αμπριά του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου

- Aντιπροσωπεία της ΚΝΕ θα παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες στη δομή προσφύγων στο Καρά Τεπέ. Αντίστοιχα, θα μοιράσει στα προσφυγόπουλα την έκδοση που έχει επιμεληθεί και αφορά σε ένα διήγημα για μικρές ηλικίες με θέμα το προσφυγικό.

- Μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια -ανέκδοτα και μη- της δεκαετίας του '40, στη σκηνή του Διημέρου

- Μουσικό αφιέρωμα της ΚΝΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας στη μελοποιημένη ποίηση των κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ και Γιάννη Ρίτσου.

Ξεφτίλα...


RV