Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ιαπωνία - Ινδία συμφώνησαν ότι η αλλαγή του στάτους κβο με τη βία είναι καταδικαστέα

 


Οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας και της Ινδίας, Φούμιο Κισίντα και Ναρέντρα Μόντι, μετά τη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί, συμφώνησαν ότι η αλλαγή του στάτους κβο με τη βία είναι καταδικαστέα πράξη, σε μια πρώτη ινδική αιχμή κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.


Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε στον Ινδό ομόλογό του ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία "συνταράζει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης πραγμάτων" και χρειάζεται ξεκάθαρη καταδίκη της.

Ινδία και Ιαπωνία αποτελούν μέρος της Τετραμερούς του Διαλόγου για την Ασφάλεια (Quad), στην οποία συμμετέχουν επίσης οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Ενώ η Ιαπωνία έχει επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες Ρώσους πολίτες και ρωσικούς οργανισμούς και έχει δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες, η Ινδία δεν έχει καταδικάσει ανοικτά τη Μόσχα.

"Επαναβεβαιώσαμε ότι οποιαδήποτε μονομερής αλλαγή του στάτους κβο με τη βία δεν μπορεί να συγχωρηθεί σε καμία περιφέρεια του κόσμου και ότι είναι απαραίτητο να αναζητώνται ειρηνικές λύσεις στις διακρατικές διαμάχες, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου", δήλωσε από την ινδική πρωτεύουσα ο κ. Κισίντα.

πηγή


RV