Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Πολωνία: Η κυβέρνηση θέλει να τροποποιήσει το Σύνταγμα προκειμένου να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες

 



Η κυβέρνηση της Πολωνίας θέλει να τροποποιήσει το Σύνταγμα ώστε να μπορέσει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας και να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιχαρχών μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το νομοσχέδιο για την Υπεράσπιση της Πατρίδας που υιοθετήθηκε αυτό τον μήνα αναφέρει ότι οι αμυντικές δαπάνες της Πολωνίας θα αυξηθούν στο 3% του ΑΕΠ της, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να ξεπεραστεί το δημοσιονομικό όριο που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

"Ο πολωνικός στρατός πρέπει αμέσως να εξοπλιστεί με βάση τα υψηλότερα πρότυπα. Κατά συνέπεια μία από τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα θα είναι η εξαίρεση των δαπανών για τον στρατό και τους εξοπλισμούς από το όριο του δημοσιονομικού χρέους", επεσήμανε ο Πιοτρ Μούλερ.


Ο ίδιος επεσήμανε ότι το δεύτερο ζήτημα για το οποίο θα χρειαστεί να τροποποιηθεί το Σύνταγμα είναι η ενδεχόμενη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών και εταιρειών που στηρίζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα χρήματα στη συνέχεια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ο Μούλερ.

Παράλληλα η πολωνική κυβέρνηση επιθυμεί να επιβάλει επιπλέον φορολόγηση σε εταιρείες που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

"Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αυτά τα θέματα και ελπίζουμε αυτές οι προτάσεις να υιοθετηθούν. Είμαστε ανοικτοί στις συνομιλίες", τόνισε ο Μούλερ.

Προκειμένου να τροποποιηθεί το Σύνταγμα χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Πολωνίας και απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση, οπότε τις προτάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να στηρίζουν και τα άλλα πολιτικά κόμματα.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ


RV