Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Γαλλία: Ο… κόλπος με τις επαύλεις των Ρώσων ολιγαρχών

 


Από τον οικονομικό ταχυδρόμο


Κρυμμένες πίσω από ψηλούς τοίχους και ψηλά δέντρα, οι ανακτορικές κατοικίες μπορεί να αποτελούν μια λιγότερο ορατή επίδειξη πλούτου σε σχέση με τα γιοτ των δισεκατομμυριούχων που έχουν κατασχεθεί στα ευρωπαϊκά λιμάνια

Οι πολυτελείς επαύλεις των Ρώσων δισεκατομμυριούχων στο… Λονδίνογκραντ έχουν ήδη νιώσει το χτύπημα των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Ρωσίας της και των ολιγαρχών που συνδέονται στενά με το καθεστώς Πούτιν.


Αλλά πιο νότια από την πρωτεύουσα της Βρετανίας σε μια παράκτια γωνιά της γαλλικής Μεσογείου , πλούσιοι μεγιστάνες έχουν αγοράσει επίσης ακίνητα με θέα στη θάλασσα όλα αυτά τα χρόνια.

Κρυμμένες πίσω από ψηλούς τοίχους και ψηλά δέντρα, οι ανακτορικές κατοικίες μπορεί να αποτελούν μια λιγότερο ορατή επίδειξη πλούτου σε σχέση με τα γιοτ των δισεκατομμυριούχων που έχουν κατασχεθεί στα ευρωπαϊκά λιμάνια. Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση – η οποία έχει συστήσει μια ομάδα εργασίας για να ελέγξει όλα τα σχετικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία – δηλώνει ότι έχει «παγώσει» ακίνητα αξίας άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30 τέτοιων ακινήτων.

Το Cap d’Antibes, μια χερσόνησος που εκτείνεται στη Μεσόγειο ανατολικά των Καννών, και ο κοντινός λεγόμενος Κόλπος των Δισεκατομμυριούχων σχηματίζουν έναν θύλακα που απέκτησε για πρώτη φορά την φήμη του αυτή πριν από δεκαετίες ως «hot spot» για ροκ σταρ και βασιλιάδες, τραπεζίτες και βαρόνους της βιομηχανίας, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Πλούσιοι Ρώσοι άρχισαν να εγκαθίστανται εκεί και στο κοντινό Saint-Jean-Cap-Ferrat λίγο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Τώρα, σε πολλούς από αυτούς έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, με δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων τους. Ως αποτέλεσμα, τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν μπορούν πλέον να πωληθούν, να υποθηκευθούν ή να ενοικιαστούν.

Château de la Croë


Το κάστρο 60.000 τετραγωνικών μέτρων με πισίνα στον τελευταίο όροφο βρίσκεται απομονωμένο στην άκρη του Cap d’Antibes σε μια ιδιοκτησία 18 στρεμμάτων και αγοράστηκε από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Το κάστρο ανήκε στη δεκαετία του 1950 στον δισεκατομμυριούχο Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση και αργότερα στον μεγάλο αντίπαλό του, Σταύρο Νιάρχο. Μια πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος του ακινήτου τη δεκαετία του 1970 και παρέμεινε εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες μέχρι που ο Αμπράμοβιτς το απέκτησε και ξόδεψε περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ για ανακαινίσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Villa Hier

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Σουλεϊμάν Κερίμοφ έχει συνδεθεί με το πολυτελές αυτό ακίνητο στο Cap d’Antibes. Η έπαυλη περιλαμβάνει ένα γήπεδο τένις και μια γιγάντια οβάλ εξωτερική πισίνα, με θέα σε ένα θερμοκήπιο. Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι το ακίνητο αποκτήθηκε έναντι 127 εκατομμυρίων ευρώ το 2008.

Villa Altaïr

Σύμφωνα με το Forbes, ο μεγιστάνας των εμπορευμάτων Αντρέι Μελνιτσένκο έκανε μεγάλη θραύση το 2005 με τον γάμο του στη Villa Altaïr, με ζωντανές εμφανίσεις της Γουίτνεϊ Χιούστον και της Κριστίνα Αγκιλέρα. Είναι ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της EuroChem που φαίνεται ως ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Ο Μελνιτσένκο είναι επίσης γνωστός για τα δύο σούπερ γιοτ του που έχουν σχεδιαστεί από τον Philippe Starck. Το ένα — το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό γιοτ στον κόσμο — κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές στην Τεργέστη, ενώ το άλλο βρίσκεται επί του παρόντος κοντά στις Σεϋχέλλες.

La Chabanne και Lusetto

Ο Αλεξάντερ Πονομαρένκο απέκτησε αυτές τις δύο γειτονικές βίλες το 2008 για 83,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ στη συνέχεια προέβη σε εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης. Τα κτίρια βρίσκονται εντός ακίνητης έκτασης που καλύπτει 4 στρέμματα με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα. Το La Chabanne απέκτησε μια νέα πισίνα και υπόγειο χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης που διήρκεσε αρκετά χρόνια.

Villa Nellcôte

Η εν λόγω βίλα απέκτησε μυθική υπόσταση όταν οι Rolling Stones ηχογράφησαν εκεί το άλμπουμ τους Exile On Main St. τη δεκαετία του 1970, πολύ πριν ο μεγιστάνας του χάλυβα Βίκτορ Ράσνικοφ βάλει στο στόχαστρο το ακίνητο. Ο πρόεδρος της Magnitogorsk Iron & Steel Works φέρεται να απέκτησε την έπαυλη Belle Epoque —που βρίσκεται σε μια πόλη δίπλα στο Saint-Jean-Cap-Ferrat— το 2007 για 83 εκατομμύρια ευρώ.

La Petite Ourse

Μπορεί να αναφέρεται λιγότερο ως τόπος διακοπών για πλούσιους Ρώσους, ωστόσο το λαμπερό Σεν Τροπέ έχει και τους θαυμαστές του από τη χώρα του Πούτιν. Ο Αλεξέι Κουζμίτσεφ, ένας από τους ιδρυτές του Ομίλου Alfa, απέκτησε τη βίλα La Petite Ourse, μια σχετικά πιο «ταπεινή» κατοικία που ωστόσο ξεχωρίζει για τους καταπράσινους χώρους και μια μεγάλη πισίνα. Ενώ λίγα είναι γνωστά για το ακίνητο, ο Κουζμίτσεφ είχε μια νομική διαμάχη με τον αρχιτέκτονά του όταν ξεκίνησε τις εργασίες ανακαίνισης πριν από περίπου μια δεκαετία.

Η έπαυλη του Βαντίμ Μοσκόβιτς

Κοιτάζοντας στο Saint-Jean-Cap-Ferrat από την άκρη της Νίκαιας βρίσκεται και η έπαυλη του Βαντίμ Μοσκόβιτς, ιδρυτή και κύριου μετόχου του ομίλου Ros Agro Plc. Είναι άγνωστο πότε ο Μόσκοβιτς απέκτησε το εν λόγω ακίνητο.

πηγή


RV