Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία δεν αποσύρει δυνάμεις, αναδιατάσσεται -Συνεχίζονται οι μάχες στο Κίεβο



Οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους.

Αυτή είναι η εκτίμηση του αμερικανικού Πενταγώνου, που έγινε γνωστή μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπός του, Τζον Κίρμπι, το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας).


Σύμφωνα με τον Κίρμπι, η Ρωσία χαρακτηρίζει την έλλειψη προόδου των στρατευμάτων της ως τα επόμενα βήματα του σχεδίου της.

Επίσης, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, μίλησε για ανασύνταξη των στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία και απέρριψε τους ισχυρισμούς περί απόσυρσης των δυνάμεων από τα ουκρανικά εδάφη.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι ένας «μικρός αριθμός» στρατευμάτων φεύγει από την ουκρανική πρωτεύουσα και μετακινείται βόρεια για να χρησιμοποιηθεί σε άλλα μέρη της χώρας και προειδοποίησε πως θα δούμε σφοδρές επιθέσεις σε άλλες περιοχές. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι θα αποσύρει δυνάμεις ή θα μειώσει τις επιθέσεις στο Κίεβο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου. Σε παρόμοιες εκτιμήσεις προχώρησαν νωρίτερα και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αμφισβήτησε τις προθέσεις της Μόσχας, λίγη ώρα μετά από τις ανακοινώσεις για αποκλιμάκωση.

Οι κινήσεις αυτές δεν σημαίνουν ότι ο κίνδυνος για το Κίεβο έχει περάσει, πρόσθεσε, και είπε ότι η η Ρωσία απέτυχε στον στόχο της να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα και έχει αποτύχει στον στόχο της να υποτάξει την Ουκρανία. Αλλά μπορεί ακόμα να προκαλέσει τεράστια βαρβαρότητα στη χώρα, τόνισε ο Κίρμπι.

«Είναι νωρίς για να κρίνουμε τι άλλες ενέργειες θα κάνει το Κρεμλίνο», συμπληρώνει ο Κίρμπι.

«Κανένας ισχυρισμός, όμως, δεν πρόκειται να μειώσει αυτό που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, το θάρρος και τη στρατιωτική πυγμή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας και του λαού της χώρας», είπε ο Κίρμπι.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είπε ότι η σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα σκληρής εκπαίδευσης και στήριξης από τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους.

πηγή


RV