Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

O «χασάπης της Μαριούπολης» με το κτηνώδες παρελθόν αποκαλύφθηκε

 


Αυτό είναι το πρόσωπο του «χασάπη της Μαριούπολης»,  του Ρώσου στρατηγού που επιβλέπει την πολιορκία η οποία έχει στερήσει από την πόλη τροφή, νερό και ενέργεια για ένα μήνα κατά τη διάρκεια ανελέητων βομβαρδισμών που έχουν σκοτώσει χιλιάδες πολίτες.



Ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ο οποίος έχει διατελέσει Διευθυντής του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Άμυνας από το 2014, αναγνωρίστηκε ως ο διοικητής που επέβλεπε την επιχείρηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν εξέδωσε προσωπικά αίτημα για παράδοση των ουκρανικών στρατευμάτων που υπερασπίζονται το λιμάνι – το οποίο απέρριψαν.

Και δεν θα είναι η πρώτη φορά που δίνει τόσο ζοφερές εντολές. Στο ρόλο του ως αρχηγός άμυνας, ο Μιζίντσεφ ήταν επίσης πιθανό να βοήθησε στην επινόηση της στρατιωτικής στρατηγικής της Ρωσίας στη Συρία – συμπεριλαμβανομένης της αιματηρής πολιορκίας του Χαλεπίου, το οποίο έχει ανατριχιαστικούς παραλληλισμούς με τη φρίκη που προκλήθηκε στη Μαριούπολη.

Μαζί με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ στις προσπάθειές του να ανακαταλάβει τη Συρία από διάφορες ομάδες ανταρτών – μερικές από τις ομάδες που υποστηρίζονται από τη Δύση –  οι ρωσικές δυνάμεις βοήθησαν τον δικτάτορα να πολιορκήσει και τελικά να ανακαταλάβει τη βορειοδυτική πόλη του Χαλεπίου από στρατεύματα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.


Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς, χημικά όπλα και εμπρηστικές βόμβες κατά τη διάρκεια εκείνης της πολιορκίας, συχνά και πάλι σε κατοικημένες περιοχές. Προέκυψαν στοιχεία ότι τα νοσοκομεία είχαν συστηματικά στοχοποιηθεί και τελικά καταστράφηκαν ολοσχερώς σε βομβιστικές επιδρομές. Κηρύχθηκαν συχνές εκεχειρίες, αλλά συχνά τα διαλείμματα στις μάχες χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές και συριακές δυνάμεις για να επαναπλεύσουν και να επανατοποθετηθούν πριν από την επανάληψη της επίθεσης.

Παρατηρητές κατέγραψαν πάνω από 100 συνοπτικές εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, ενώ το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι σχεδόν 2.500 άνθρωποι τέθηκαν αυθαίρετα υπό κράτηση – δεκάδες εκ των οποίων παιδιά.


Παρόμοια μοίρα επιφυλάσσεται τώρα στον λαό της Μαριούπολης, αν και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ο πληθυσμός της Μαριούπολης ήταν πάνω από 400.000 όταν ξεκίνησε η πολιορκία πριν από περίπου ένα μήνα, και τουλάχιστον 2.000 πολίτες έχουν ήδη πεθάνει στους βομβαρδισμούς – αν και τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο πραγματικός φόρος θα μπορούσε να φτάσει τους 20.000 όταν γίνουν οι τελικοί απολογισμοί.

Την κυνικότητα που διακρίνει τον Ρώσο συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ο οποίος αποκαλείται «ο χασάπης της Μαριούπολης», καθώς θεωρείται πως έδωσε τις εντολές για τον βομβαρδισμό τόσο του μαιευτηρίου όσο και του θεάτρου στην πόλη που βρίσκεται στα παράλια της Αζοφικής, παρουσιάζει το ηχητικό απόσπασμα από μια συνομιλία του με κάποιον αξιωματικό του ρωσικού στρατού, η οποία αποκαλύφθηκε σε διεθνή μέσα.


Σύμφωνα με το θέμα που δημοσίευσε η Sun, ο Μιζίντσεφ, ο οποίος είναι επίσημα γνωστός ως διευθυντής του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, φέρεται να απαιτεί να μάθει από τον αξιωματικό γιατί δεν έχουν κόψει τα αυτιά σε έναν από τους στρατιώτες, επειδή φορούσε λάθος στολή!

Ο Συνταγματάρχης ζητά, στη συνέχεια, από τον αξιωματικό και τους υπόλοιπους στρατιώτες να τον χτυπήσουν με ένα μπουκάλι στο πρόσωπο και ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων: «Κοιτάξτε αυτό το απόβρασμα που στέκεται εκεί. Γιατί εξακολουθεί να υπηρετεί τον στρατό μας; Και γιατί πρέπει να σπαταλήσω τον χρόνο μου με αυτόν; Γιατί δεν έχει καταστραφεί ακόμα το πρόσωπό του; Γιατί δεν του έκοψε κανείς τα αυτιά; Γιατί αυτός ο βλάκας δεν κουτσαίνει ακόμα; Χτυπήστε τον στον πρόσωπο με ένα μπουκάλι».

Το ηχητικό απόσπασμα κοινοποίησε ο Ολεξάντερ Σέρμπα, ο πρώην Ουκρανός πρεσβευτής στην Αυστρία.

Περισσότερα εδώ και εδώ


RV