Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Γερμανία: Ποινικό αδίκημα η χρήση του φιλορωσικού συμβόλου «Z»

 


Το σύμβολο «Ζ» που χρησιμοποιείται ως ένδειξη υποστήριξης στους Ρώσους στον πόλεμο στην Ουκρανία θα διώκεται από δω και πέρα ποινικά.


Η χρήση του συμβόλου «Ζ» μπορεί να θεωρηθεί δημόσια υποστήριξη του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας και ως τέτοια να τιμωρηθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι το σύμβολο έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του στη Γερμανία, κυρίως σε γκράφιτι.

«Το ίδιο το γράμμα “Ζ” δεν είναι ασφαλώς απαγορευμένο», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, αλλά η ρωσική πολεμική επίθεση είναι έγκλημα, τόνισε και, «όποιος εγκρίνει δημοσίως αυτόν τον πόλεμο μπορεί να προκαλέσει δίωξη σε βάρος του».

Η αξιωματούχος («γερουσιαστής») που είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών στην κρατιδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου, η Ίρις Σπράνγκερ, εξήγησε σε δηλώσεις της που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel ότι «σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι η χρήση του λευκού ‘Z’ συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως σε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, αυτό φυσικά σημαίνει υποστήριξη του επιθετικού πολέμου. Αυτό θα είναι ποινικά κολάσιμο και θα επεμβαίνουμε αμέσως».

Η κυρία Σπράνγκερ επικαλέστηκε το άρθρο 140 του ποινικού κώδικα, που καθιστά ποινικά κολάσιμη τη χρήση ορισμένων συμβόλων και επισύρει ποινές ως και τριών ετών φυλάκισης ή/και χρηματικά πρόστιμα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


RV