Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Η 9η ΜΑΪΟΥ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΤΟΝΙΑ




Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, στο στόχαστρο του Πούτιν μπήκε και η Λετονία, η οποία έγινε πλέον ένας ακόμη στόχος στον πόλεμό του κατά του ναζισμού. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε το κράτος της Βαλτικής "νεοναζιστικό". Την οργή του Πούτιν προκάλεσε η ψήφιση από τη λετονική βουλή νόμου με τον οποίο καθιερώνεται η 9η Μαΐου -γνωστή ως η ημέρα της αντιφασιστικής φιέστας των Ρώσων και των συνοδοιπόρων τους- ως ημέρα τιμής και μνήμης των θυμάτων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε "βλάσφημη" την απόφαση αυτή. 



Έτσι, λοιπόν, στις 9 Μαΐου σε κάθε σπίτι και σε κάθε κυβερνητικό κτίριο στη Λετονία θα υψωθούν δύο σημαίες, αυτή της Λετονίας και αυτή της Ουκρανίας και μάλιστα με μαύρη κορδέλα, κορδέλα πένθους, δηλαδή, σε αντιδιαστολή με τη γνωστή πορτοκαλί και μαύρη κορδέλα των Ρώσων για την ημέρα αυτή.



Επίσης, ο νόμος δεν θα επιτρέπει τη διοργάνωση δημόσιων εορτασμών την ημέρα αυτή. 

Η Ζαχάροβα χαρακτήρισε την απόφαση αυτή "απόπειρα ταπείνωσης της ρωσόφωνης κοινότητας που ζει στη Λετονία, η οποία τιμά τη μνήμη των κατορθωμάτων των αντιφασιστών ηρώων". Και πρόσθεσε: "Αυτή η νομοθετική πράξη δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι το κυβερνών καθεστώς στη Λετονία είναι εδώ και καιρό γνωστό για τις νεοναζιστικές του προτιμήσεις και τις προσπάθειες να ξεπλύνει τις φρικαλεότητες των μπράβων της ναζιστικής Γερμανίας"

πηγή


RV