Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Όσο είμαστε εδώ, η Μαριούπολη είναι δική μας: Μήνυμα των ελεύθερων πολιορκημένων από τα έγκατα του Αζοφστάλ [video]

 

O Zβιατοσλάβ Παλαμάρ, Λοχαγός του Τάγματος του Αζόφ, ένας από τους υπερασπιστές της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, μίλησε στο BBC


Από το hellasjournal.com

Οι αντιστεκόμενοι πολιορκημένοι Ουκρανοί πολεμιστές που βρίσκονται οχυρωμένοι στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ αρνούνται να παραδώσουν τη Μαριούπολη παρά το γεγονός ότι έχουν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις.

Η Ρωσία υποστήριξε χθες ότι έχει «απελευθερώσει» την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι, καθώς ο Πούτιν διέταξε ​​να κλείσουν όλες οι δίοδοι έξω από το εργοστάσιο «ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε μια μύγα», καταδικάζοντας ουσιαστικά όσους βρίσκονταν μέσα, σε θάνατο.

Αλλά σήμερα, ο Λοχαγός Ζβιατοσλάβ Παλαμάρ από το τάγμα Αζόφ επιμένει: «Πάντα λέω ότι όσο είμαστε εδώ, η Μαριούπολη παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε χθες βράδυ ότι  η Μαριούπολη «συνεχίζει να αντιστέκεται» στις δυνάμεις εισβολής.

Τα σχόλια του Παλαμάρ είναι τα πρώτα που βγαίνουν μέσα από το χαλυβουργείο, το τελευταίο εναπομείναν προπύργιο αντίστασης στην πόλη που έχει ισοπεδωθεί, από τότε που ο Πούτιν κήρυξε τη νίκη χθες.

Μιλώντας στο BBC, ο Παλαμάρ, περιέγραψε το ανατριχιαστικό θέαμα μέσα στο Αζοφστάλ και τις δαιδαλώδεις σήραγγές του, όπου δεκάδες σοροί αμάχων βρίσκονται παγιδευμένες σε καταφύγια και κάτω από κατεστραμμένα κτίρια αφού είχαν καταφύγει εκεί για να γλυτώσουν  από τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο πολεμιστής είπε στο BBC : «Όλα τα κτίρια του Αζόφσταλ έχουν πρακτικά καταστραφεί. Ρίχνουν βαριές βόμβες, βόμβες που καταστρέφουν αποθήκες που προκαλούν τεράστιες καταστροφές. Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στις αποθήκες. Κάποιοι πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν ».

Ο Παλαμάρ είπε ότι οι άμαχοι βρίσκονται σε ξεχωριστά υπόγεια για τους μαχητές, το καθένα γεμάτο από 80 έως 100 άτομα.

Ορισμένα κτίρια μέσα στο εργοστάσιο έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς που σημαίνει ότι οι στρατιώτες δεν μπορούν να φτάσουν στους παγιδευμένους πολίτες, με τις εισόδους να είναι αποκλεισμένες από τεράστιες ακίνητες πλάκες από σκυρόδεμα.

Πρόσθεσε ο Παλαμάρ: «Διατηρούμε επαφή με τους αμάχους που βρίσκονται σε σημεία που μπορούμε να φτάσουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν μικρά παιδιά εκεί, μέχρι και μόλις τριών μηνών».


Καθώς η πολιορκία της Μαριούπολης έσφιγγε και το Αζοφστάλ αναδεικνύονταν στον τελευταίο θύλακο αντίστασης, στις δυνάμεις του τάγματος Αζόφ προστέθηκαν και Ουκρανοί πεζοναύτες που αρνήθηκαν να παραδοθούν στις ρωσικές δυνάμεις. Μαζί τους μέσα στο χαλυβουργείο αντιστέκονται και Ουκρανοί συνοριοφύλακες και αστυνομικοί.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα: «Η απόφαση του Πούτιν να αποκλείσει το χαλυβουργείο Azovstal δείχνει πιθανώς την επιθυμία του να περιοριστεί η ουκρανική αντίσταση στη Μαριούπολη και να αποδεσμευθούν οι ρωσικές δυνάμεις για να αναπτυχθούν αλλού στην ανατολική Ουκρανία».

Υπάρχουν τουλάχιστον 500 τραυματίες στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων ακρωτηριασμών, ενώ αρκετοί ηλικιωμένοι πολίτες χρειάζονται επίσης επείγουσα περίθαλψη.

«Δεν έχουν σχεδόν καθόλου τροφή, νερό, απαραίτητα φάρμακα», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε χθες το βράδυ: «Στα νότια και ανατολικά της χώρας μας, οι κατακτητές συνεχίζουν να κάνουν τα πάντα για να έχουν έναν λόγο να μιλήσουν για τουλάχιστον κάποιες νίκες.

«Μπορούν μόνο να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο – τη στιγμή που οι εισβολείς θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφός μας, ιδιαίτερα τη Μαριούπολη, μια πόλη που συνεχίζει να αντιστέκεται στη Ρωσία, παρά όλα όσα λένε οι κατακτητές». 

 πηγή

 
RV