Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Ο Αντισυνταγματάρχης του Ουκρανικού Στρατού, Επικεφαλής των Υπερασπιστών της Μαριούπολης, Διοικητής του Συντάγματος Αζόφ και Εθνικός Ήρωας της Ουκρανίας Ντένις Προκοπένκο



Ο Ντένις Προκοπένκο (Denys HennaDiyovych Prokopenko), γεννημένος στις 20 Ιουνίου 1991 είναι Αντισυνταγματάρχης του Ουκρανικού Στρατού και Διοικητής του Συντάγματος Αζόφ. Είναι φινλανδικής καταγωγής, κατάγεται από την Καρελία

Ο παππούς του ήταν το μοναδικό μέλος της οικογένειάς του που επέζησε υπηρετώντας στις Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις όταν η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στη Φινλανδία στον Ρωσο-Φινλανδικό Χειμερινό Πόλεμο του 1939-1940. Κατά συνέπεια, ο νεαρός Προκοπένκο σήμερα θεωρεί τον αγώνα του για την υπεράσπιση της Ουκρανίας ενάντια στον ρωσικό ιμπεριαλισμό από τη Μόσχα ένα προσωπικό ζήτημα, στενά συνυφασμένο με τη δική του οικογενειακή ιστορία: 


«Είναι σαν να συνέχισα τον ίδιο πόλεμο, μόνο σε ένα άλλο τμήμα του μετώπου, έναν πόλεμο ενάντια στο κατοχικό καθεστώς του Κρεμλίνου. Ο παππούς μου είχε τόσο τρομερό μίσος για τον κομμουνισμό, για τον μπολσεβικισμό, για το Sovok* … Μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι να χάνεις την οικογένειά σου; Δηλαδή, όλα τα αδέρφια του χάθηκαν, οι συγγενείς του…»

Αποφοίτησε από το Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του Εθνικού Γλωσσολογικού Πανεπιστημίου του Κιέβου, όπου απέκτησε πτυχίο με ειδικότητα στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας.

Από το 2014, συμμετείχε στον πόλεμο στο Ντονμπάς, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση μιας διμοιρίας και το 2017 ως διοικητής λόχου στο τάγμα Azov. Για την πολεμική του δράση τιμήθηκε με το μετάλλιο στρατιωτικής υπηρεσίας της Ουκρανίας  και με το παράσημο της Τάξεως του Bohdan Khmelnytsky.


Ο Prokopenko το 2016. Στο δεξί μανίκι της στολής του η σημαία Ανατολικής Καρελίας , τόπου καταγωγής του. Βλέπει τον αγώνα του για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας ως τη συνέχεια του αγώνα των προγόνων του ενάντια στον σοβιετικό ιμπεριαλισμό

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 24ης Αυγούστου  (Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας) το 2019 στο Κίεβο, ο Denis Prokopenko τιμήθηκε με το παράσημο του Bohdan Khmelnytsky από τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy. Ο Προκοπένκο ήταν ο μόνος στρατιώτης που αρνήθηκε να χαιρετήσει στρατιωτικά τον Ζελένσκι, μια δημόσια επίδειξη περιφρόνησης όπως ερμηνεύτηκε από κάποιους, μια διαμαρτυρία εναντίον ενός προέδρου που υποπτευόταν ότι έτρεφε φιλορωσικές συμπάθειες. 



Από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Αντισυνταγματάρχης Προκοπένκο πολεμάει στην πρώτη γραμμή. Είναι πλέον διοικητής του Συντάγματος Αζόφ και υπερασπίζεται την Μαριούπολη μέχρι και σήμερα. Για την Ηρωϊκή του δράση στις 19 Μαρτίου 2022, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy του απένειμε τον τίτλο  του ''Ήρωα της Ουκρανίας'' με την απονομή του Τάγματος του "Χρυσού Αστέρα" - για προσωπικό θάρρος και ηρωισμό που επιδεικνύεται στην υπεράσπιση της κρατικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την πίστη στον στρατιωτικό όρκο.


Ο Ντένις Προκοπένκο έλαβε την υψηλότερη τιμή που μπορεί να δοθεί από το Ουκρανικό κράτος. Είναι ο Ήρωας της Μαριούπολης και ολόκληρης της Ουκρανίας. 

Πιστός στον Όρκο του, Διοικητής των Υπερασπιστών της Μαριούπολης, σαν άλλος Σπαρτιάτης στις σύγχρονες Θερμοπύλες της Ευρώπης και του Κόσμου, δοξάζει την Ουκρανία και τον Αγώνα της για Ελευθερία.


Δόξα και Τιμή στον Ήρωα της Ευρώπης Ντένις Προκοπένκο!
Δόξα και Τιμή στο Σύνταγμα Αζόφ!
Δόξα και Τιμή στους Υπερασπιστές της Μαριούπολης!
Δόξα στην Ουκρανία!
Δόξα στους Ήρωες!


RV

*Ο Homo Sovieticus ( Σκυλί στα λατινικά σημαίνει «Σοβιετικός Άνθρωπος»)