Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Ζαχάροβα: Δε θα διστάσουμε να πλήξουμε χώρες του ΝΑΤΟ που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία

 


Το μήνυμα ότι η Μόσχα δεν θα διστάσει να πλήξει στρατιωτικές θέσεις της Βρετανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, έστειλε η  Ζαχάροβα εκφράζοντας την οργή της Ρωσίας για τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία και την αποστολή όπλων στην κυβέρνηση του Κιέβου.

«Είμαστε κατανοητοί όταν λέμε ότι για να διακοπεί η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού (στην Ουκρανία) η Ρωσία μπορεί να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στα εδάφη εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουμε με όπλα το Κίεβο;», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα προειδοποίησε ότι στόχος θα μπορούσαν να γίνουν και Βρετανοί διπλωμάτες ενώ φεύγουν από το Κίεβο.

«Άλλωστε, αυτό οδηγεί σε θανάτους και αιματοχυσία στα ουκρανικά εδάφη. Εξ όσων γνωρίζω, η Βρετανία είναι μια από αυτές τις χώρες», είπε.

Οι δηλώσεις της που σηματοδοτούν σημαντική κλιμάκωση στην κόντρα της Δύσης με τη Μόσχα, έγιναν με αιχμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Άμυνας της Βρετανίας για τη χρήση δυτικών όπλων από τους Ουκρανούς για να πλήξουν γραμμές ανεφοδιασμού του εισβολέα επί ρωσικού εδάφους.


Ράαμπ: Παράνομη η απειλή της Μόσχας κατά Βρετανών διπλωματών στο Κίεβο


Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ υπερασπίστηκε τον Υφυπουργό Άμυνας Τζέιμς Χίπι, ο οποίος την Τρίτη προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας λέγοντας πως η χρήση δυτικών όπλων από τους Ουκρανούς για να πλήξουν γραμμές ανεφοδιασμού του εισβολέα επί ρωσικού εδάφους είναι «θεμιτή».

Η Ρωσία αντέδρασε με δήλωση η οποία στην ουσία προειδοποιούσε με επιθέσεις κατά της βρετανικής διπλωματικής αποστολής, που όπως έχει προαναγγείλει ο Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει εντός των ημερών στο Κίεβο.

Μιλώντας στο Sky News το πρωί ο κ. Ράαμπ είπε: «Η ρωσική δήλωση είναι παράνομη και αυτό που κάνουμε εμείς είναι νόμιμο. Το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές επ' αυτού».

«Δικαιούμαστε, όλα τα κράτη δικαιούνται, να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη σε κάθε κράτος που ασκεί το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας έναντι μιας επιθετικής εισβολής. Και ειλικρινά, αν η Ρωσία αρχίσει να απειλεί άλλες χώρες, τότε μόνο προσθέτει περαιτέρω στην υπόσταση του παρία που έχει και μόνο θα αυξήσει την αλληλεγγύη και τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας ότι θα πρέπει να σταματηθεί», πρόσθεσε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Κριτική κατά της Μόσχας άσκησε και εκ μέρους των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο σκιώδης Υπουργός Δικαιοσύνης Στιβ Ριντ που είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ρωσική ηγεσία προβαίνει σε προσπάθεια εκφοβισμού.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε ο κ. Ριντ, το κάνει διότι απέτυχε στην αρχική επιδίωξη προέλασης στην Ουκρανία και ανατροπής της κυβέρνησης του Κιέβου.

Πηγή