Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Η συμβολική, αλλά και στρατιωτική, σημασία του χτυπήματος στο ρωσικό καταδρομικό Moskva

 


Εγκαταλελειμμένο πλέει ένα από τα σημαντικότερα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ή βρίσκεται βυθισμένο στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, ένα τεράστιο πλήγμα.

'Οταν χθες το βράδυ γύρω στις 10:30 πληροφορηθήκαμε την είδηση δεν την αναμεταδώσαμε αμέσως. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από fake news. Πριν την αναρτήσουμε, γύρω στις 12:30, το ψάχναμε για επιβεβαίωση. Αυτή ήρθε από την ουκρανική επίσημη ιστοσελίδα ukrinform.net στις 12:10 τα μεσάνυχτα. 

Ήρθε να επιβεβαιώσει ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τους ρώσους. Το πιο ισχυρό πολεμικό πλοίο του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva είχε παραδοθεί στις φλόγες. Η ιστοσελίδα μας ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που ανάρτησε την είδηση. Χαιρόμαστε γι' αυτό, αλλά εκείνο για το οποίο χαιρόμαστε πραγματικά είναι για το πλήγμα που υπέστησαν οι δυνάμεις του Πούτιν. 


Η είδηση παίζει πρώτο θέμα παγκοσμίως.  Το ΒΒC με άμεση ανάλυση τονίζει ότι είναι μια νίκη


Άμεση ανάλυση BBC: Η συμβολική, αλλά και στρατιωτική σημασία του χτυπήματος στο ρωσικό καταδρομικό Moskva

Το χτύπημα στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα δείχνει πως οι Ουκρανοί, αν και αποδυναμωμένοι ναυτικά, μπορούν ακόμα να πετύχουν πλήγματα, σύμφωνα με τον διευθυντή Ρωσικών Ναυτικών Σπουδών στο Αμερικανικό Κολέγιο Σπουδών Ναυτικού Πολέμου

Σαν μια νίκη «με συμβολικό αλλά και στρατιωτικό χαρακτήρα» περιγράφει αναλυτής το «χτύπημα» που φέρονται να πέτυχαν Ουκρανοί στο ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Μίκαελ Πέτερσεν, διευθυντή Ρωσικών Ναυτικών Σπουδών στο Αμερικανικό Κολέγιο Σπουδών Ναυτικού Πολέμου (US Naval War College) στο Radio 4, τις οποίες αναπαρήγαγε το BBC «αν και είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε όλα όσα έχουν συμβεί, το χτύπημα του Moskva δείχνει ότι οι Ουκρανοί πέτυχαν μία όχι ασήμαντη νίκη στη θάλασσα» η οποία «έχει συμβολικό αλλά και στρατιωτικό χαρακτήρα», καθώς «το Moskva αποτελεί τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο αν και είναι καταπονημένο, αποτελεί σύμβολο για τη ρωσική ναυτική δύναμη στην περιοχή».


Σύμφωνα με τον Πέτερσεν, οι Ουκρανοί έχουν αποδυναμωθεί ναυτικά από το 2014, στη διάρκεια των ρωσικών επιχειρήσεων για την προσάρτηση της Κριμαίας και, κατά συνέπεια, το χτύπημα στο «Moskva» έχει «συμβολική σημασία, καθώς δείχνει πως η Ουκρανία μπορεί ακόμα να πετύχει στρατιωτικά πλήγματα στη Μόσχα».

Ο καθηγητής αναφέρει πως το «χτύπημα» στο ρωσικό πλοιό μπορεί να έχει και στρατιωτικό νόημα, καθώς ίσως «υποχρεώσει» τους Ρώσους να ανοίξουν περισσότερο τη «βεντάλια» των επιχειρήσεών τους και έτσι «να επηρεαστεί η ικανότητά τους να παρέχουν την απαιτούμενη κάλυψη στα στρατεύματα ξηράς, καθώς και η δυνατότητα της αεράμυνας σε παραθαλάσσιες περιοχές» της Ουκρανίας.

πηγή

RV