Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Η επίθεση του Πούτιν καταρρέει – Έως 60.000 οι ρωσικές απώλειες


Η επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ντονμπάς παραπαίει λόγω των μεγάλων απωλειών και της ουκρανικής αντίστασης και μπορεί ακόμη και να καταρρεύσει εάν η Ρωσία δεν μπορέσει να συγκεντρώσει σημαντικές νέες μάχιμες δυνάμεις, υποστηρίζει ο πολεμικός αναλυτής, Τζάστιν Μπρονκ. 


Όπως αναφέρει η βρετανική Daily Mail, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος εστίασε αναγκαστικά τις προσπάθειες από την αποτυχημένη του επίθεση στο Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικό έδαφος στην περιοχή του Ντονμπάς.

Τα στρατεύματα του Πούτιν εξακολουθούν να είναι απογοητευμένα από την ένθερμη ύστατη υπεράσπιση της Μαριούπολης – που θεωρείται κλειδί για να επιτρέψει στον Πούτιν να δημιουργήσει μια «γέφυρα ξηράς» μεταξύ της δυτικής Ρωσίας και της ρωσικής κατεχόμενης Κριμαίας.

Και ενώ ο ρωσικός στρατός έχει καταφέρει να καταλάβει πολλά χωριά κατά μήκος των κύριων δρόμων στα νότια και νοτιοδυτικά, και έχει καταλάβει επίσης την πόλη Πόπασνα στα ανατολικά, δεν έχει ακόμη επιτύχει τον κύριο στόχο του να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στην πόλεις Κραματόρσκ, Σλοβιάνσκ και Σεβεροντονέτς.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιχειρήσεις αντεπίθεσης, ιδιαίτερα γύρω από τη βόρεια πόλη Χάρκοβο – η οποία μπορεί να κόψει βασικές ρωσικές οδούς ανεφοδιασμού.

Η Ρωσία υφίσταται επίσης μεγάλες απώλειες.

Ο αριθμός των νεκρών στη Ρωσία ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 25.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Συνολικά 25.500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σκληρές μάχες, ενώ οι δυνάμεις του Πούτιν έχουν χάσει 1.130 τανκς, 199 αεροπλάνα, 156 ελικόπτερα, 509 συστήματα πυροβολικού και 2.741 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, υποστηρίζουν οι Ουκρανικές Χερσαίες Δυνάμεις.

Τα στοιχεία δεν έχουν επαληθευτεί από τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ έδωσε την πρώτη πραγματική εικόνα για την κλίμακα των απωλειών του πολέμου της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς τες «σημαντικές».

Το Κρεμλίνο αναγκάστηκε επίσης να παραδεχτεί την ταπεινωτική απώλεια της ναυαρχίδας του στη Μαύρη Θάλασσα Moskva μετά το χτύπημα από ουκρανικό πύραυλο.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκε και 27 αγνοούνται μετά τη βύθιση, ενώ τα υπόλοιπα 396 διασώθηκαν. Προηγουμένως δεν είχε κάνει καμία αναφορά σε θύματα.

Οι ειδικοί, εν τω μεταξύ, πιστεύουν ότι οι ρωσικές απώλειες θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που ισχυρίζεται η Ουκρανία – έως και 60.000, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, αιχμαλωτίστηκαν ή δηλώθηκαν αγνοούμενοι.

Παρά τις απώλειες, ο Πούτιν δεν κάλεσε εθνική επιστράτευση -όπως περίμεναν ορισμένοι ότι θα έκανε- την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας – μια κίνηση που θα του επέτρεπε να ενισχύσει τις δυνάμεις του με έφεδρους μαχητές.

Ο Μπροκ, ερευνητής στο Royal United Services Institute (RUSI) του Λονδίνου, αναλύει την τρέχουσα κατάσταση στο σχόλιό του για τη MailOnline:

Η πολυαναμενόμενη ομιλία για την Ημέρα της Νίκης του Προέδρου Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα 9 Μαΐου δεν περιελάμβανε έκκληση για επιστράτευση, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί ακόμη να καλέσει νόμιμα στρατεύσιμους και εφέδρους μαζικά για να αντικαταστήσει τις συνεχιζόμενες μεγάλες απώλειες στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί από τις τοπικές αντεπιθέσεις προς τις γενικότερες επιχειρήσεις αντεπίθεσης στα ανατολικά της βόρειας πόλης Χάρκοβο, απειλώντας ενδεχομένως να κόψουν βασικές ρωσικές οδούς ανεφοδιασμού που είναι ζωτικής σημασίας για την ώθησή τους στο Ντονμπάς.

Από τότε που ξεκίνησε τη δεύτερη φάση της εισβολής του, με τις δυνάμεις του συγκεντρωμένες στην περιοχή Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός κατάφερε να καταλάβει πολλά χωριά και να προχωρήσει αργά κατά μήκος των κύριων δρόμων νότια και νοτιοδυτικά από το κύριο σημείο στάσης στο Το Ιζγιούμ στα βορειοανατολικά, έχει καταλάβει την πόλη Ποπάσνα στα ανατολικά και έχει περιορίσει τις δυνάμεις που υπερασπίζονται το επί μακρόν πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στα νότια στις σήραγγες και τις αποθήκες του χαλυβουργείου Αζοφστάλ.

Ωστόσο, δεν έχει σπάσει τις γραμμές δευτερεύουσας άμυνας της Ουκρανίας και δεν έχει ακόμη επιτύχει τον κύριο στόχο της να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στις πόλεις Κραματόρσκ, Σλοβιάνσκ και Σεβεροντονέτς.

Ουσιαστικά, έχει σημειώσει μέτρια εδαφικά κέρδη που είναι μικρής στρατηγικής σημασίας, εκτός κι αν χρησιμοποιηθούν ως αντιπερισπασμός για την εξαπόλυση μιας άλλης μεγάλης επίθεσης, και έχει συνεχείς μεγάλες απώλειες για κάθε χιλιόμετρο εδάφους που.

Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πρόεδρος Πούτιν είχε συγκεντρώσει σχεδόν 190.000 έως 200.000 στρατιώτες στα σύνορα για πολεμικές επιχειρήσεις.

Περιελάμβαναν περίπου 150.000 τακτικά στρατεύματα και περίπου 40-50.000 δυνάμεις δεύτερης γραμμής «Rosguardia» πιο κατάλληλες για καθήκοντα επιβολής της τάξης και ελέγχου ταραχών παρά για μάχη στην πρώτη γραμμή.

Ωστόσο, μέχρι τα τέλη Απριλίου η Ρωσία είχε ήδη χάσει περίπου 15.000 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις μάχες, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Οι συνολικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των τραυματιών, των αιχμαλώτων και του αγνοούμενου προσωπικού, είναι πιθανό να είναι 3-4 φορές περισσότερο από αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από δύο επιπλέον εβδομάδες σφοδρών μαχών, η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να έχει λάβει περίπου 50-60.000 απώλειες.

Οι επιβεβαιωμένες απώλειες ρωσικών οχημάτων περιλαμβάνουν τώρα 640 άρματα μάχης και τουλάχιστον 700 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Αυτό είναι ακόμη χειρότερο για τη Ρωσία από ό,τι φαίνεται στα χαρτιά.

Κάθε ρωσική τακτική ομάδα τάγματος (BTG) έχει περίπου 700-900 στρατιώτες.

Από αυτά, περίπου 200 είναι πεζικό και άλλα 150 είναι πληρώματα οχημάτων για τα 10 τανκς και περίπου 40 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που αποτελούν την κινητή, επιθετική γροθιά του BTG.

Οι δεκάδες χιλιάδες απώλειες που υπέστη ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά τα πληρώματα πεζικού και οχημάτων, τα οποία είναι εκτεθειμένα στον μακράν μεγαλύτερο κίνδυνο και αποτελούν το κλειδί για την παραγωγή μαχητικής ισχύος.

Οι απώλειες προσωπικού και οχημάτων αντιπροσωπεύουν επομένως ένα τιμωρητικό ποσοστό φθοράς που δεν μπορεί να μην έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ικανότητα του ρωσικού στρατού να διατηρήσει αποτελεσματικές επιθετικές επιχειρήσεις μάχης.

Η έλλειψη κήρυξης πολέμου και εθνικής επιστσράτευσης είναι σημαντική για τον καθορισμό της πιθανής πορείας για τον Πούτιν.

Εν ολίγοις, ο ρωσικός στρατός πλησιάζει τα όριά του όσον αφορά την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων συγκεντρωμένης μαχητικής ισχύος για επιθετικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, οι Ρωσικές Αεροπορικές Δυνάμεις κατάφεραν μόνο να επιτύχουν στην καλύτερη περίπτωση τοπική αεροπορική υπεροχή στο Ντονμπάς και αγωνίζονται να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά το μεγαλύτερο μέρος της μαχητικής τους δύναμης ενάντια στις ουκρανικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης.

Το ρωσικό δόγμα ποτέ δεν τόνισε τη στενή αεροπορική υποστήριξη ως βασικό καθήκον για τους πιλότους μαχητικών, αφού ο ρωσικός στρατός υποτίθεται ότι είχε αρκετά πλεονεκτήματα σε ισχύ πυρός και άρματα μάχης για να ξεπεράσει τους αντιπάλους του σε τακτικό επίπεδο.

Ως αποτέλεσμα, οι στόλοι των μαχητικών αεροσκαφών της δεν διαθέτουν λοβούς στόχευσης, μεγάλους αριθμούς κατάλληλων κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας και πιλότους εκπαιδευμένους για να εκτελούν το πολύπλοκο έργο της στενής αεροπορικής υποστήριξης.

Αυτή η εικόνα θα ήταν αρκετά κακή για τους Ρώσους διοικητές, εάν το μόνο μέλημα ήταν η μεγάλη τους επίθεση στο Ντονμπάς να εξαντληθεί χωρίς να επιτύχει κανέναν από τους κύριους στόχους της, ή ακόμη και να εξουδετερώσει τους υπερασπιστές στη Μαριούπολη.

Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ουκρανία έχει επιτύχει σημαντική επιτυχία στην αντεπίθεσή της γύρω από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά – με πολλά χωριά που ανακαταλαμβάνονται και ο ρωσικός στρατός τελικά απομακρύνεται από το πυροβολικό της πόλης.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αντεπιθέσεις στα νοτιοδυτικά συνεχίζουν να απειλούν τη ρωσική θέση στο στρατηγικό σημείο διέλευσης της πόλης Χερσώνα.

Μια σημαντική πρόοδος των ουκρανικών δυνάμεων σε οποιαδήποτε τοποθεσία θα μπορούσε να κόψει κρίσιμες ρωσικές διαδρομές ανεφοδιασμού και ενίσχυσης κατά μήκος των κύριων δρόμων και σιδηροδρόμων, και έτσι οι δυνάμεις που χρειάζονται απεγνωσμένα για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την επιθετική ορμή στο Ντονμπάς πρέπει να αναπτυχθούν εκ νέου για να υπερασπιστούν τις δυνάμεις της Ρωσίας.

Χωρίς μια μαζική εισροή νέας μαχητικής ισχύος – κάτι που ο ρωσικός στρατός αδυνατεί ολοένα και περισσότερο να έχει – οι Ρώσοι ηγέτες αντιμετωπίζουν την προοπτική όχι μόνο να μην μπορέσουν να καταλάβουν το Ντονμπάς και την αποτυχία της δεύτερης επιθετικής τους φάσης, αλλά και να αποκοπούν και να αναγκαστούν να υποχωρήσουν ξανά από τις δύσκολες θέσεις.

Πηγή


RV