Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Azovstal: Νέο βίντεο μέσα από το εργοστάσιο δείχνει τις σφοδρές μάχες και την απόλυτη καταστροφή

 


Νέα πλάνα από το εσωτερικό του πολιορκημένου εργοστασίου χαλυβουργείας Azovstal, στη Μαριούπολη δείχνουν την απόλυτη καταστροφή, καθώς Ουκρανοί μαχητές εκτοξεύουν χειροβομβίδες για να ανατρέψουν μια ρωσική επίθεση, στην πρώτη άμεση απόδειξη ότι η Μόσχα προσπαθεί να εισβάλει στο εργοστάσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Το χαλυβουργείο Azovstal είναι ο μόνος εναπομείνας θύλακας της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη της Μαριούπολης από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας και την κατέλαβαν τον περασμένο μήνα.

Ενώ όλοι οι άμαχοι έχουν εκκενωθεί από το εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων αποθηκών του Azovstal νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες από το τάγμα Αζόφ εξακολουθούν να κρατούν οχυρό σε αυτό που έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει στο Azovstal, ένα από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της Ευρώπης με δεκάδες μίλια υπόγειες αποθήκες. 


Γυρισμένο από κάμερα σώματος στρατιώτη, το βίντεο που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα έδειξε σκηνές απόλυτης καταστροφής καθώς ουκρανικά στρατεύματα κινούνταν γύρω από ερειπωμένα κτίρια στο έδαφος του εργοστασίου, γεμάτα με παραμορφωμένους σωλήνες.

Οι λωρίδες φωτός από τα εισερχόμενα πυρά ήταν ορατές στο βίντεο που τράβηξε ένας στρατιώτης του Αζόφ που απαντούσε εκείνη την ώρα στη ρωσική επίθεση με χειροκίνητο εκτοξευτή χειροβομβίδων.

Γυρισμένα είτε την αυγή είτε το σούρουπο, τα πλάνα έδειχναν συνεχείς, έντονους πυροβολισμούς ανάμεσα σε βομβαρδισμένα τσιμεντένια κτίρια, με πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας να φαίνονται σε απόσταση.

Πλάνα από drone από το τέλος του βίντεο δείχνουν κτίρια – ερείπια, ενώ σειρές από φορτηγά και γερανούς παραμέμουν εγκαταλελειμμένα και κατεστραμμένα. Οι υπερασπιστές του Azovstal φαίνονται από ψηλά να τρέχουν από κτίριο σε κτίριο.


Οι Ουκρανοί μαχητές «κάνουν τα αδύνατα δυνατά»

Το Τάγμα Αζόφ ανέφερε σε δήλωση την Πέμπτη ότι οι υπερασπιστές του εργοστασίου «κάνουν τα αδύνατα δυνατά» για να αποτρέψουν τις ρωσικές επιθέσεις, παρόλο που είχαν εξαντληθεί τα πυρομαχικά και οι προμήθειες.

«Σε συνθήκες πλήρους περικύκλωσης, παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση… μαχητές του τάγματος Αζόφ συνεχίζουν να χτυπούν τον εχθρό από προηγουμένως κατεχόμενες θέσεις στο εργοστάσιο Αzovstal», ανέφερε. «Ο αγώνας των στρατιωτών μας για την Ουκρανία και για τη διατήρηση της ζωής του προσωπικού συνεχίζεται».

Στην Ουκρανία, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk έχει δηλώσει ότι η ομάδα της διαπραγματευόταν για την απομάκρυνση των στρατιωτών από το Azovstal, ξεκινώντας τουλάχιστον από τους βαριά τραυματισμένους.

πηγή


RV