Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ουκρανία: «Κόλαση» στο Ντονμπάς, γιγαντιαίο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ

 


Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που έχει μετατραπεί σε «κόλαση». Η βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, που αποτελεί το επίκεντρο των πρόσφατων ρωσικών επιθέσεων, έχει καταστραφεί. 

Από τότε που απομακρύνθηκε από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η Ρωσία χρησιμοποιεί το πυροβολικό και τεθωρακισμένα για να προσπαθήσει να καταλάβει περισσότερα εδάφη στο Ντονμπάς, που αποτελείται από τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, τις οποίες η Μόσχα διεκδικεί για λογαριασμό των ρωσόφωνων αυτονομιστών που ελέγχουν την περιοχή εν μέρει από το 2014.


«Οι κατακτητές προσπαθούν να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Είναι κόλαση - και αυτό δεν είναι υπερβολή», είπε ο Ζελένσκι. «(Υπάρχουν) συνεχείς επιθέσεις στην περιοχή της Οδησσού, στις πόλεις της κεντρικής Ουκρανίας. Το Ντονμπάς έχει καταστραφεί ολοσχερώς», συνέχισε.

Καθώς η εισβολή πλησιάζει κλείνει τρεις μήνες, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία πακέτο σχεδόν 40 δισ. δολαρίων για νέα βοήθεια για την Ουκρανία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ μέχρι σήμερα. Σχολιάζοντας ο Ζελένσκι, χαρακτήρισε το γιγαντιαίο πακέτο στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ επένδυση για την ασφάλεια της Δύσης.

«Για τους εταίρους μας δεν πρόκειται απλά για έξοδα ή δωρεές», έκρινε ο Ζελένσκι στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι συμβολή στην δική τους ασφάλεια, διότι η προστασία της Ουκρανίας σημαίνει δική τους προστασία έναντι των νέων πολέμων και κρίσεων που μπορεί να προκαλέσει η Ρωσία», επιχειρηματολόγησε.

Η νέα αμερικανική βοήθεια θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει άρματα μάχης και να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πηγή


RV