Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Ξεκάθαρη απειλή Τσαβούσογλου: «Δεν θα μπλοφάρουμε αν συνεχίσετε να εξοπλίζετε τα νησιά, θα σας κυνηγάμε»


Από το onalert.gr

Ο Τούρκος Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες απειλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, με αφορμή την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν η ελληνική πλευρά συνεχίσει την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων στο έδαφός τους, τότε η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη και «δεν θα μπλοφάρει».


Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, «ακυρώνοντας το καθεστώς των νησιών που είχε τεθεί βάσει των των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και του Παρισιού του 1947, λέγοντας ότι δεν ισχύει καμία νομιμοποιητική βάση της Αθήνας για να εξοπλίζει τα νησιά της.

Στη σημείο αυτό, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά της από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν τα παρατήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία [των νήσων]. Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Επειδή τους δίνονται [τα νησιά] υπό όρους, η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί και αν δεν το κάνει τότε θα προχωρήσουμε περαιτέρω επί του θέματος, το οποίο όμως δεν γίνεται να απορριφθεί με τα ελληνικά επιχειρήματα ότι δήθεν η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική και στοχεύει στα εδάφη μας».

Ο Τσαβούσογλου επέμεινε ότι η ελληνική πλευρά «παραβιάζει ξεκάθαρα» τις προαναφερθείσες συμφωνίες και κατ’ επέκταση απειλεί την Τουρκία, δημιουργώντας μια κατάσταση την οποία δεν μπορεί να αποδεχτεί η Άγκυρα, λέγοντας πως: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πειράζει όσα όπλα κι αν βάλουν [ οι Έλληνες στα νησιά]. Εφόσον δεν σταματήσουν να παραβιάζουν το καθεστώς το νησιών, θα σας κυνηγάμε».

Πηγή


RV